Koronavírus: 4 millió maszk érkezett Kínából

A többi között maszkok, védőruházatok és -szemüvegek, valamint kesztyűk érkeztek szombaton Kínából Magyarországra, erről Szijjártó Péter írt Facebookon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közben az online kormányinfón bejelentette a járványügyi akcióterv részleteit.

Már 32 áldozata van a koronavírus-járványnak Magyarországon - a részletekért kattintson ide!

"A Kína-Magyarország légihíd mai mérlege: mintegy 4 millió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg, 30 ezer pár kesztyű és több mint 6 ezer arcvédő plexi" - olvasható Szijjártó Péter Facebook-oldalán. A politikus hangsúlyozta, a repülőgépek emellett 400 ezer darabot hoztak abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél. Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik. A szombaton érkezett védőeszközök tízezer beteg ellátásához elegendők.

Bejelentették a járványügyi akcióterv részleteit

Közben szombaton Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a járványügyi akcióterv részleteit az online kormányinfón. Mint elmondta, létrejön a koronavírus-járvány elleni védekezés alap és a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap.

A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét. A kormány magán kezdte a járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot.

85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg itthon

Az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatása mellett - amelyről korábbi cikkünkben mi is írtunk - szólt arról is, hogy az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelést kapnak novemberben. Kérdésre válaszolva közölte: eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg itthon koronavírussal.

Megható felirattal üzentek a gyerekeknek a nyíracsádi iskola dolgozói - olvassa el a részleteket az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció