Koronavírus: 300 ezer spanyol munkahely szűnt meg

Spanyolországban meghaladta a tízezer főt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. Eközben robbanásszerűen megemelkedett a munkanélküliek száma is.

Olaszországban továbbra is rendkívül súlyos a járványhelyzet, a koronavírus halálos áldozataink száma meghaladja a 13 ezer főt. Részletek itt.

Az elmúlt 24 óra lefolyása alatt 950-en veszítették életüket a tárca adatai szerint. Szerda óta 8102 újabb fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált koronavírusos esetek száma már 110 ezer feletti. A fertőzöttek között 1633 rendőr és csendőr, valamint 230 katona van. Egy nap alatt 2695 beteg került kórházba, közülük 220-an intenzív ellátásra szorulnak. A gyógyultak száma 3799 fővel emelkedett, ezáltal összességében meghaladta a 26 ezret.

Madrid, Spanyolország, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, világjárvány
Néptelen belvárosi utca Madridban március 22-én. Fotó: MTI/EPA-EFE/Kiko Huesca

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottsága előtt számolt be a járványügyi helyzetről és a kormány ehhez kapcsolódó intézkedéseiről. Elmondta, egészségügyi védőfelszerelésekből eddig több mint 33 millió darabot osztottak szét az országban, amelyből a legnagyobb tételt, 16,5 milliót a szájmaszkok jelentik. Ezen kívül megérkezett egymillió, külföldről rendelt gyorsteszt, amelyeket a spanyol egészségügyi hatóságok már hitelesítettek. A tesztek a fertőzést követő hetedik naptól 80 százalékos biztonsággal mutatják ki a vírus jelenlétét, korábbi szakaszban 64 százalékos a pontosságuk.

A dél-európai országban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak, és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás egyelőre április 11-ig van érvényben. Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Több százezren elvesztették az állásukat

Spanyolországban márciusban 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi adat - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön. A szaktárca szerint mindez a SARS-CoV-2 vírus miatti járványügyi korlátozások bevezetésével függ össze. Március 12-ig még csupán 2857-tel emelkedett az álláskeresők száma februárhoz képest. Számuk azután ugrott meg, hogy az országban elrendelték a szükségállapot bevezetését, bezárták az iskolákat és szigorú feltételekhez kötötték a lakhelyelhagyást. A Spanyolországot komolyan sújtó gazdasági válság idején sem volt ilyen mértékű növekedés, a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt.

Milyen hatással lesz a mostani világjárvány hosszú távon a gazdaságra? Részleteket az nlc.hu oldalán olvashat.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra