Koronavírus: korai lenne még az 5. oltás?

Magyarországon év eleje óta elérhető a koronavírus elleni vakcina negyedik dózisa, így sok veszélyeztetett már január-februárban megkapta az úgynevezett második emlékeztető oltást. Ezek az emberek viszont mostanra meggyengült immunitással várják a hatodik hullámot, miközben az ötödik oltást egyelőre megtagadják az érdeklődőktől.

„Próbáltam pénteken Covid-oltást beadatni, ezért Nagykanizsáról elutaztam Zalaegerszegre, mert csak ott van oltópont a megyében. Mikor kiderült, hogy én már az ötödik oltásomért állok sorba, megtagadták annak beadását, mondván, hogy a jelenlegi szakmai ajánlások alapján az ötödik oltás felvétele nem javasolt” – írta a 444 egyik olvasója . A hatvan év feletti, krónikus betegséggel küzdő levélíró hozzátette, legutóbbi – vagyis a negyedik – dózisát már több mint 5 hónappal ezelőtt kapta meg, így mostanra vélhetően már meggyengült az immunitása.

oltás, COVID-19, koronavírus, ötödik oltás, Magyarország
Beoltanak egy férfit a koronavírus elleni vakcina negyedik adagjával. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nyakunkon a hatodik hullám

A 2022 januárjában közzétett ajánlásában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt írta, hogy a negyedik oltást azon 18 év feletti személyek kérhetik, akik már legalább 4 hónapja megkapták harmadik dózisukat. Ez az ajánlás azonban nem említ további adagokat, így sokan már több mint fél éve lettek utoljára beoltva a COVID-19 ellen. Közben pedig a nyakunkon a hatodik hullám.

Idén nem tart nyári szünetet a koronavírus” – fogalmazott a portál, megjegyezve, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a szennyvízadatok pedig egyértelműen a koronavírus koncentrációjának emelkedését jelzik. Mindeközben két olyan hazai megye is van, ahol a következő három hétben egyáltalán nincs lehetőség COVID-19 elleni védőoltás beadatására.

A 444 egyébként az NNK-t és az országos tisztifőorvost is megkereste az idősek és veszélyeztetettek ötödik oltásával, valamint az 5 és 11 év közötti gyerekek harmadik dózisával kapcsolatos kérdésekkel. Választ azonban eddig még nem kaptak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: