25 millió gyermek nem kapott oltást a koronavírus miatt

Az ENSZ szerint a koronavírus-világjárvány miatt mintegy 25 millió gyerek védőoltása maradt el olyan betegségek ellen, mint a diftéria, a tetanusz vagy a szamárköhögés. A pénteken közzétett friss jelentés szerint a csökkenő tendencia 2019-ben kezdődött.

„Ez a gyermekegészségügy vörös riasztása. A gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós csökkenésének vagyunk tanúi egy nemzedék óta” – nyilatkozta Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ügyvezető igazgatója, aki szerint a következmények elvesztett életekben lesznek mérhetők.

Az adatok alapján a védőoltásokból kimaradó gyerekek túlnyomó többsége fejlődő országokban – Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken – él. Noha az immunizáció a világ minden régiójában csökkent, a legnagyobb hátrányt Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben lehet tapasztalni.

A gyerekek túlélési válsága fenyeget

Az oltások „történelmi mértékű visszaesése” a szakértők szerint azért különösen aggasztó, mert közben a súlyos alultápláltság arányai is növekednek. Az alultáplált gyerekek immunrendszere általában gyengébb, a fertőzések – mint például a kanyaró – végzetesek lehetnek számukra. „Az éhínség és a védőoltások egyre nagyobb hiánya együttesen a gyerekek túlélési válságával fenyegetnek” – közölte az ENSZ.

gyerekek oltása, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, koronavírus-járvány
A védőoltásokból kimaradó gyerekek túlnyomó többsége fejlődő országokban él. Fotó: Getty Images

Tudósok szerint az alacsony oltási arány következtében már olyan megelőzhető betegségek járványai törtek ki, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás. 2020 márciusában az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és partnerei arra kérték az országokat, hogy függesszék fel a gyermekbénulás felszámolására tett erőfeszítéseiket az egyre erősödő koronavírus-járvány közepette. Több mint 30 országban tört ki azóta gyermekbénulás-járvány.

„Ez azért különösen tragikus, mert a koronavírus-pandémia előtti két évtizedben hatalmasat léptünk előre a világon a gyerekek oltási arányainak növelésében” – mondta Helen Bedford, a University College London gyermekegészségügyi kutatója, aki nem vett részt az ENSZ-jelentés készítésében. Hozzátette: az új adatok sokkolóak, de nem meglepőek, mivel a védőoltási ellátás gyakran a nagy társadalmi és gazdasági katasztrófák „első áldozatai” közé tartozik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra