Koronavírus: a tavalyi áldozatok negyede kapott oltást

2021-ben a COVID-19-ben elhunytak egynegyede kapott legalább egy oltást. A megyeszékhelyek közül Tatabányán követelte a legnagyobb arányban oltatlanok életét a koronavírus.

A tavaly COVID-19-ben elhunytak 27 százaléka kapott oltást Magyarországon – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból, amelyet az Átlátszó igényelt meg. Az oltatlan áldozatok aránya országszerte jelentősen nagyobb volt az oltottakénál, bizonyos eltérések azonban kiolvashatóak az adatokból. 

Nem tudni, mikor kaptak oltást az elhunytak

Az NNK adatai szerint a tavalyi év során 28 153 ember életét követelte a járvány Magyarországon. Az oltási arányt is ki tudták számítani: az áldozatok közül 3027 volt egyszer, 3783 kétszer, 698 pedig háromszor is oltva, vagyis a 2021-ben koronavírusban elhunytak egynegyede legalább egyszer be volt oltva a fertőzés ellen.

vakcina, oltás, koronavírus
Az oltatlan áldozatok aránya országszerte magasabb az oltottakénál. Fotó: Getty Images

Az Átlátszó cikke ugyanakkor felhívta a figyelmet: az információ önmagában fenntartásokkal kezelendő ugyanis két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – az adatbázis alapján nem lehet kimutatni: nem tudni, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket. Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát. 

Legnagyobb arányban mindenhol az oltatlanok életét követelte a járvány, településekre bontva azonban megfigyelhető némi eltérés. Megyeszékhelyek tekintetében Zalaegerszegen, ahol 2021-ben 177 koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset volt, az elhunytak 58,76 százaléka volt oltatlan, ami a legalacsonyabb arány a 19 megyeszékhely közül. A fővárosban 4609 áldozatból 3233-an voltak oltatlanok (70,15 százalék), Tatabányán pedig 177 főből 147 nem kapott oltást (83,05 százalék). A többi megyeszékhelyen az elhunytak száma 100 és 500 közötti volt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)