Kiderült, kik küzdenek a leggyakrabban hosszú COVID-dal

A nőket és a középkorúakat érintik a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés elhúzódó tünetei. Azonban még a mai napig rengeteg megválaszolatlan kérdés van a hosszú COVID-dal kapcsolatban.

Feltehetően a koronavírus-fertőzöttek hetede küzdhet elhúzódó tünetekkel, legalább 3 hónapon keresztül. Vannak olyanok is, akiket akár egy évnél is tovább gyötör a fájdalom, a fáradtság, a légszomj, és az agyködként is gyakran emlegetett kognitív diszfunkció. Ezt az elhúzódó jelenséget nevezzük hosszú COVID-nak. Egy neurológus, Athena Akrami már több mint 205 különböző tünetet azonosított csapatával, több ezer érintett beszámolói alapján. Egy-egy betegnél akár 16 tünet is jelentkezhet ezet közül - számolt be róla a Nature.

Post-COVID: a megfertőződött gyerekek felét érinti - kattintson!

Egyes kutatások azt is megállapították, hogy a nők gyakrabban küzdenek hosszú COVID-dal, mint a férfiak. Korosztály szerint pedig a középkorúak, vagyis a 35-49 évesek a legérintettebbek: 25 százalékuknál kialakulnak a hosszan tartó problémák. Fontos azonban kiemelni, hogy a 2-11 évesek körében is viszonylag gyakori ez az állapot: a korcsoport koronavírus -fertőzöttjeinek csaknem 10 százaléka több mint 5 hétig észlel tüneteket.

koronavírus, koronavírus hírek,
A 35-49 éveseket sújtja leginkább a hosszú COVID. Fotó: Getty Images

Még mindig sok a megfejtetlen rejtély

A hosszú COVID -dal kapcsolatban a mai napig rengeteg megválaszolatlan kérdés van. Nem ismert például, hogy mi miatt jelentkezik, illetve az sem világos, miért csak a fertőzöttek egy részénél. Egyes feltételezések szerint akár egy autoimmun betegségről lehet szó. Sajnos egyértelműen és mindenkinél hatásos gyógymódot sem fedeztek még fel.

Amit viszont már tudunk, az az, hogy a jelenség sokkal gyakoribb, mint korábban gondoltuk, és bizony jelentősen rontja az érintettek életminőségét. Egyesek akár hónapokra munkaképtelenné válhatnak miatta. Egyes szakértők szerint emiatt fogyatékosságként kellene elismertetni a koronavírus-fertőzés tartós maradványtüneteit.

Ennyire gyakori

Korábban a kórházi kerelésre szoruló koronavírusos betegek körében vizsgálták a hosszú COVID gyakoriságát, de azóta kiderült, hogy még csak súlyos fertőzés sem kell ahhoz, hogy jelentkezzenek nálunk a hosszan tartó problémák. Egyes becslések szerint az összes fertőzött 10-14 százalékát érinthetik maradványtünetek. Ez alapján tehát a világ eddig regisztrált 176 millió fertőzöttje közül legalább 17 millióan küzdöttek - vagy küzdenek jelenleg is - az elhúzódó panaszaikkal. Egyébként a jelenséget kutató Athena Akrami is érintett.

Koronavírus: hogyan hat a hosszú COVID-ra az oltás? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: