Kemenesi: érdemes harmadszor is oltatni 60 év felett

A harmadik oltás felvételére biztatja a 60 év felettieket egy Izraelből származó adatsorra hivatkozva Kemenesi Gábor virológus.

Kemenesi a hazai helyzetről Kíváncsi, mit mond a virológus arról, mikor robbanhat be itthon a koronavírus-járvány 4. hulláma? Kattintson, hogy naprakész és felkészült lehessen!

"Vakcina nélkül rossz a helyzet (legnagyobb esély a fertőzésre), két dózissal látványosan jobb, és ami a lényeg - a harmadik dózis látványosan csökkenti a delta variánssal valófertőzésesélyét, még a két vakcinadózishoz képest is" - írta Kemenesi Gábor virológus szerdai közösségimédia-posztjában. A szakember kétszer, illetve háromszor oltott izraeli emberek statisztikai adatainak összehasonlításával jutott arra a következtetésre, hogy a 60 év felettieknek hazánkban is ajánlatos volna harmadszor is beoltatniuk magukat.

A virológus ajánlja a harmadik oltás felvételét a 60 éven felülieknek. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images
A virológus ajánlja a harmadik oltás felvételét a 60 éven felülieknek. Fotó: Getty Images

Izraelben már túl vannak rajta

Izraelben hónapokkal a fenti statisztika megjelenése előtt beoltották az időseket a Pfizer vakcinájával. A virológus ezt így fogalmazza meg a bejegyzésében: "Itt az első, való életből származó adatsor Izraelből, ahol több mint hat hónappal ezelőtt a 60 év feletti felnőtt lakosság átoltása megtörtént."

Kemenesi úgy fogalmazott, hogy "mindenképpen (...) van értelme ráoltatni". Végül hozzátette: "Harmadik oltásra fel, mert a delta-hullám minden eddigi jel szerint érkezik!"

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ennek nemcsak a terjedési sebessége gyorsabb, de fertőzőbb is a vuhani variánsnál. Olvassa el a legfontosabb tudnivalókat az új variánsról!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: