Kell-e aggódnunk az omikron két új alvariánsa miatt?

A koronavírus omikron törzsébe tartozó két új alvariánst vizsgál az Egészségügyi Világszervezet. Szakértők szerint egyelőre csak néhány tucat esetről van szó, aggodalomra vagy pánikra nincs ok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei jelenleg néhány tucat esetet vizsgálnak, hogy megállapítsák, a koronavírus omikron variánsának frissen azonosított BA.4 és BA.5 jelű alváltozata mennyire lehet fertőzőképes és veszélyes a korábbi alvariánsokkal összehasonlítva - írta a Reuters értesüléseire hivatkozva a WebMD.

koronavírus omikron alvariáns
Az omikron variánsnak egyre több alváltozatát azonosítják. Fotó: Getty Images

Egy igazán kitartó és trükkös variáns

Az omikron variánst (B.1.1.529) először 2021 november közepén mutatták ki Dél-Afrikában, és olyannyira fertőzőképesnek bizonyult, hogy pár hónap alatt globálisan kiszorította az addig domináns delta variánst. A WHO november 26-án vette fel az omikront az aggodalomra okot adó variánsainak listájára.

Azóta egy, az eredetinél még fertőzőképesebb és gyorsabban terjedő alváltozatot is kimutattak: ma már a BA.2 okozza az új fertőzések legnagyobb részét (a szekvenált esetek mintegy 94 százalékánál mutatták ki). Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ múlt heti jelentése szerint az Egyesült Államokban előforduló új esetek mintegy háromnegyedéért a BA.2 alvariáns felelős. Kutatók szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2 súlyosabb tüneteket okoz, mint elődje, a BA.1.

Bár nem lehetetlen, de ritkán fordul elő, hogy valakit a koronavírus omikron variánsának mindkét alváltozata, a BA.1 és a BA.2 is megfertőzzön - állítják dán kutatók.

A WHO szerint egyelőre nincs ok aggodalomra

Az Egészségügyi Világszervezet a BA.4 és a BA.5 alvariánst azért vizsgálja, mert mint közölték, további mutációkat tartalmaznak, amelyek hatással lehetnek a vírus immunválaszt kikerülő képességére. A szervezet egyébként a BA.1.1 és a BA.3 alváltozatot is nyomon követi - írta a Reuters.

Eddig csak néhány tucat fertőzöttnél mutatták ki a BA.4 és BA.5 alvariánst. Előbbit Dél-Afrikában, Dániában, Botswanában, Skóciában és Angliában is észlelték január 10. és március 30. között. A BA.5 alvariánst múlt hétig csak Dél-Afrikában detektálták, de a botswanai egészségügyi minisztérium azóta közölte, hogy BA.4 és BA.5 okozta fertőzést is észleltek 30 és 50 év közötti, teljesen beoltott embereknél. Egyelőre mindannyian enyhe tünetekkel küzdenek.

Tulio de Oliviera, dél-afrikai virológus hét elején Twitteren jelentette be, hogy a BA.4 és BA.5 alvariáns időközben Belgiumban, Dániában és Németországban is felbukkant.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)