Jelek, hogy elfertőződött a tetoválás

Egy tetoválás teljes gyógyulása akár 2-4 hetet is igénybe vehet, és érdemes több dologra is odafigyelni.

Amikor valakinek új tetoválása lesz - különösen, ha az első -, alig várja, hogy végre mutogathassa. Csakhogy a tetoválószalonban nem véletlenül mondják el, hogy hogyan kell a friss tetoválást ápolni és védeni. Ha nem figyelünk oda, és nem tartjuk be az utasításokat, azzal nem csak a tetoválás szépségét és épségét, de az egészségünket is károsíthatjuk. A MensHealth összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Így ápoljuk az érintett területet

Egy tetoválás teljes gyógyulása akár 2-4 hetet is igénybe vehet. Miután a szalonban lefedik a friss tetoválást egy steril fóliával, azt 6 órán át nem szabad eltávolítani, illetve mostanában már egyre több szalonban alkalmaznak egy olyan felragasztható fóliaréteget, amely a gyógyulás első 3 napjában csere nélkül fent maradhat. Ezután a tetováló által javasolt fertőtlenítő szappannal, tiszta vízzel kell naponta 3-4 alkalommal óvatosan átmosni a tetoválást, majd a szintén a tetováló által javasolt krémmel vékonyan bekenni. Néhány nap után a minta hámlani kezd, ami a gyógyulási folyamat része, és teljesen normális. A hámló bőrdarabokat sosem szabad letépkedni. Tilos az uszoda, a gyógyuló felület áztatása, a szolárium, az úszás, a napozás - hogy meddig, a tetováló azt is elmondja.

Egy tetoválás teljes gyógyulása akár 2-4 hetet is igénybe vehet. Fotó: Getty Images
Egy tetoválás teljes gyógyulása akár 2-4 hetet is igénybe vehet. Fotó: Getty Images

Ha belázasodunk, irány az ügyelet!

Ha mindezeket nem tartjuk be, a tetoválás elfertőződhet. Ennek az egyik legbiztosabb jele, ha genny kezd szivárogni belőle - ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy hogyan és mivel kezeljük a bőrfelületet. Ha esetleg be is lázasodunk, mindenképpen menjünk be az ügyeletre. Szintén a gyulladás jele lehet, ha a tetoválás körüli bőr sötét rózsaszínné, illetve vörössé válik, felforrósodik - ilyenkor szintén érdemes orvosnak megmutatni, aki valószínűleg valamilyen antibiotikumot tartalmazó krémet vagy gyógyszert fog javasolni.

Tetoválás: mi és hová kerül a bőrbe? Ma már a hivatalos tetoválószalonokban profi művészek dolgoznak, akik szigorúan betartják a higiéniai szabályokat. De azért nem árt tisztában lennünk pár dologgal, ha tetoválást szeretnénk. Részletek!

Ha itt van, akár gombás fertőzés is kialakulhat

Ha a tetoválás a lábujjakra, lábfejre vagy bokára kerül, akkor előfordulhat Pseudomonas bakteriális fertőzés is, illetve a tetoválás gombás fertőzése. Ilyenkor a tetoválás, illetve a körülötte lévő bőr kivörösödik, megduzzad, és kellemetlen szagot áraszthat magából, illetve egyes esetekben fehér hámlás is jelentkezhet. Ha pedig valaki esetleg allergiás a tetováláshoz használt festékre, akkor keményebb kitüremkedések, csomócskák, úgynevezett granulómák jelentkezhetnek, illetve viszkető kiütés is kialakulhat. Ilyen esetekben is orvoshoz kell fordulni.

Gyakorlatilag minden olyan esetben, amikor a tetoválás, illetve az azt körülvevő bőrfelület indokolatlanul megduzzad, megváltozik a színe, extrém módon viszket, fura szaga lesz, kiütéseket látunk rajta, vagy tetoválás után belázasodunk, a legjobb, ha megmutatjuk orvosnak a tetoválást. Bár életveszélyes problémákat ritkán okoz egy elfertőződött tetoválás, az egészségünkre igenis negatívan hathat, és amellett, hogy kellemetlen, egy elfertőződött tetoválás egész biztosan nem fog szépen gyógyulni, és a minta nem lesz olyan, amilyennek szerettük volna.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)