Jelek, hogy az omikron új alváltozatát kaptuk el

A koronavírus omikron variánsának új, még fertőzőbb alváltozata, a BA.2 egyre több országban válik dominánssá, vagyis az új fertőzéses esetek többségét már ez a mutáns okozza. Nem árt tehát tudni, hogy milyen tünetek utalhatnak arra, hogy ezt a változatot kaptuk el.

Az Egyesült Államokban már egyértelműen az új omikron-alvariáns, a BA.2 lett a domináns mutáció. Április közepén például már az új koronavírus-fertőzöttek 74 százalékánál ezt a változatot mutatták ki. Bár még vizsgálják az új alvariánst, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ szerint valószínűleg nem okoz súlyosabb betegséget, mint elődje, a kevésbé fertőzőképes BA.1. Ettől függetlenül jó, ha tudjuk, hogy milyen tünetek utalhatnak arra, hogy az omikron új alváltozatát kaptuk el. Az alábbiakban a BA.2 által kiváltott leggyakoribb szimptómákat mutatjuk be a Health.com cikke alapján.

A hidegrázás és a torokfájás is árulkodó lehet. Fotó: Getty Images
A hidegrázás és a torokfájás is árulkodó lehet. Fotó: Getty Images

A BA.2 gyakori tünetei

A megjelenő panaszok alapján a legtöbben egy egyszerű megfázásra vagy egyéb szezonális betegségekre gyanakodhatnak. A leggyakoribb tünetek az alábbiak:

  • láz,
  • hidegrázás,
  • fáradtság,
  • köhögés,
  • izomfájdalmak,
  • légszomj,
  • torokfájás,
  • orrdugulás.

Ezenkívül sokan észlelhetnek orrdugulást, gyomorfájdalmat, hányást és hasmenést. Néhány olyan tünet viszont, amely eddig a COVID-19 jellemző szimptómáinak számított, a korábbi variánsokhoz képest ritkábban jelentkezik a BA.2 esetében. Ide tartozik például az ízlelés vagy szaglás elvesztése.

A szakértők kiemelték, hogy összességében még az új mutáns megjelenésével sem változtak jelentősen a koronavírus-fertőzés legjellemzőbb tünetei. Illetve az is változatlan, hogy a beoltott vagy korábban megfertőződött egyéneknél általában enyhébb lefolyású a betegség.

Mit tegyünk, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk?

Aki olyan tünetet észlel, amely akár a koronavírus-fertőzésre is utalhat, annak erősen ajánlott elvégeznie egy gyorstesztet, különösen akkor, ha utazni készül, vagy olyan embert tervez meglátogatni, aki a veszélyeztetett csoportba tartozik. Az óvatosság akkor is indokolt, ha az illetőt beoltották COVID-19 ellen, vagy már korábban átesett a fertőzésen.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)