Grépfrútméretű parazita fejlődött ki benne

Egészen addig a "halálra készült" egy 36 éves májrákos kanadai nő, míg az orvosai rá nem jöttek, hogy a grépfrútméretű tumora valójában egy évtizede benne növekvő igen ritka parazita.

Évekig tudomást sem vett jobb oldali, vissza-visszatérő fájdalmairól a 36 éves, Edmontonban élő Cassidy Armstrong, mivel hiába vizsgálták, sem a röntgen-felvételeken, sem a laborvizsgálatokon nem találtak nála eltérést. Ám amikor tavaly év végén hirtelen 11 kilót fogyott, valamint emésztési és alvási problémái alakultak ki, úgy döntött, elmegy ultrahangra.

A fibrolamelláris rák egy olyan, rendszerint fiatal felnőtteket érintő májdaganat, melyet nem cirrózis, hepatitisz-B és -C, vagy egyéb ismert kockázati tényezők okoznak.

Az orvosok ekkor egy grépfrútnagyságú tumort fedeztek fel nála, melyet a májrák egy ritka fajtájaként, fibrolamelláris karcinómaként diagnosztizáltak. Ez jellemzően a 40 év alatti fiatalokat érinti. A nőt még akkor, 2019 novemberében megműtötték, és eltávolították a tumort. Amikor azonban a daganatból további vizsgálatok céljából mintát vettek, rájöttek, az elváltozás valójában egy ritka parazita.

kutya, parazita
kutya, parazita

Cassidyről megállapították, hogy alveolaris echinococcosisban szenved, amit az igen ritka Echinococcus multilocularis féreg okoz. A parazita jellemzően fertőzött állattal való közvetlen kapcsolat útján, vagy olyan étel vagy víz fogyasztásával terjed, amely tartalmazza a galandféreg petéit.

Armstongnak élete végéig parazitaellenes gyógyszereket kell szednie, mivel az orvosok nem tudják garantálni, hogy az élősködő minden sejtjét el tudták távolítani.

Halált is okozhat Az Echinococcus parazita által terjesztett alveolar echinococcosis egy olyan fertőzés, amely akár halált is okozhat. A betegség a világ legtöbb részén előfordulhat, jelenleg mintegy egy millió ember érint. Dél-Amerika, Afrika es Ázsia egyes népcsoportjai között akár a közösség 10 százaléka is érintett lehet. A betegség 2010-ben mintegy 1200 halálesetet okozott.

Forrás: Today.com, Wikipedia

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: