Ez a kezelés hatásos lehet a koronavírus ellen

Ígéretesnek bizonyultak az első pekingi őssejtkezelések a Covid-19-betegek gyógyításában. Ez pedig komoly előrelépést jelenthet a koronavírus-járvány áldozatainak számának csökkentésében.

Kínai kutatók tanulmánya kimutatta, hogy az emberi mesenchymális őssejt intravénás infúziója biztonságos és hatékony megközelítés a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében. "Köztük olyan idős betegek esetében is, akiknél súlyos volt a tüdőgyulladás" - idézte a Fort Worth-i Észak-texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának közleménye Csin Kun-lint, akinek amerikai laboratóriuma segítette a pekingi orvosokat abban, hogy 21. századi megoldást találjanak a súlyos járványt okozó betegség leküzdésére.

Rossz hír a koronavírus terjedéséről A bostoni MIT egyetem új kutatása szerint a koronavírust hordozó cseppek akár 8 méternél is messzebbre szállhatnak a levegőben. Ez azt jelentheti, hogy a személyes távolságtartás és a maszkviselés szabályait is újra kell gondolni. Részleteket itt olvashat.

Az őssejtkezeléssel a kutatók az immunrendszert akarták erősíteni, hogy kivédje a koronavírus támadását. A kísérleti gyógykezelés részeként a pekingi Juan Kórház hét súlyos betege kapott intravénásan őssejteket, három beteg placebót. Az őssejttel kezelt hét beteg meggyógyult, és 14 nap múlva kiengedték őket a kórházból. A placebóval kezelt egyik beteg meghalt, egynek súlyosbodott az állapota, a harmadiknál akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS) lépett fel .

Az őssejtekkel kezelt betegek felgyógyultak a tüdőgyulladásból. Fotó: Getty Images
Az őssejtekkel kezelt betegek felgyógyultak a tüdőgyulladásból. Fotó: Getty Images

A kutatócsoport az International Society on Aging and Disease társaság részeként dolgozik, amelyet Csin alapított, aki 20 éve foglalkozik őssejtkutatással. Tanulmányokat a jövőben nagyobb mintára fogják kiterjeszteni. "Amikor a koronavírus támad, egy vírus előidézte citokin-vihar keletkezhet, aminek következtében azimmunrendszerannyira hevesen reagál, hogy folyadék tölti meg a tüdőt, károsítva a szöveteket" - magyarázta a kutatásban szintén résztvevő David P. Siderovski professzor. A szakértők éppen ezért úgy vélik, ez az aktív vihar lehet az egyik fő oka annak, hogy a Covid-19-tüdőgyulladás megöli a beteget.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció