Elkészül-e valaha az univerzális koronavírus elleni vakcina?

Kutatók és oltásszakértők szerint egyelőre irreális elképzelés, hogy a közeljövőben sikerül kifejleszteni és tömegesen legyártani egy olyan univerzális vakcinát, ami minden, az embert megfertőzni képes koronavírustörzs ellen hatékony immunvédelmet alakíthatna ki.

Vajon sikerül-e olyan univerzális koronavírus elleni vakcinát kifejleszteni, ami minden eddig azonosított és a még ismeretlen vírustörzsek ellen is hatékony védelmet nyújt? És ha igen, mikor? A többi között ezekre a kérdésekre keresték a választ oltásszakértők, kutatók és gyógyszeripari szakemberek a World Vaccine Congress múlt heti washingtoni ülésén.

koronavírus elleni univerzális vakcina
A koronavírus elleni univerzális védőoltás egyelőre csak álom. Fotó: Getty Images

Az omikron variáns és alváltozatainak villámgyors mutálódása nehéz helyzetbe hozta a vakcinagyártókat. Amint az már a gyakorlatban is bebizonyosodott, még a Pfizer-BioNTech és a Moderna korábbi domináns variánsok ellen megfelelő immunvédelmet kialakító mRNS-alapú oltóanyagainak hatékonysága is jelentősen csökkent ezekkel szemben. Nem véletlen, hogy egyre akutabbá válik a kérdés: hogyan kell megtervezni és frissíteni a jövőbeni emlékeztető oltásokat , hogy azok valóban védelmet nyújtsanak a vírus ellen - írta témával foglalkozó cikkében az NBC News.

Egy vakcina mind felett

A washingtoni konferencián részt vevő szakemberek egyetértettek abban, hogy jelenlegi ismereteink és tapasztalataink alapján a védőoltásokat időről időre frissíteni kell, hogy továbbra is megelőzhessék a fertőzés okozta súlyos megbetegedést vagy az életveszélyes állapot kialakulását. Különösen, ha rövid időn belül újabb változatok bukkannak fel és indítanak járványhullámot, vagy tömeges megbetegedést.

A szakemberek egy része szerint az immunitás kialakításának legegyszerűbb módja a jövőben egy úgynevezett pán-koronavírus vakcina kifejlesztése lenne, ami a humánkoronavírus minden faja ellen védene. Jelenleg hét ilyen van, ami az embert is képes megfertőzni, három közülük - a SARS-CoV, a MERS-CoV és a SARS-CoV-2 - halálos kimenetelű megbetegedést is okozhat.

A koronavírus-járvány terjedése, a fertőzöttek számának dinamikus emelkedése kedvez az új, esetenként rekombináns vírusvariánsok létrejöttének, mint amilyen például az XE. Mutatjuk, hogyan és miből alakulhatott ki, és mit érdemes tudni róla.

Akik gőzerővel dolgoznak a megoldáson

Kayvon Modjarrad, a Walter Reed kutatóintézet fertőző betegségek osztályának igazgatója csapatával már dolgozik egy szupervakcinán . Az NBC News a szakembert idézve megírta: egy ilyen oltóanyag használata nem csak a tartós immunválasz, hanem a széles körű felhasználhatóság szempontjából is előnyös lenne. Van viszont néhány körülmény, ami megnehezíti a gyakorlati megvalósítást.

Mivel az új koronavírusnak néhány havonta újabb és újabb, a korábbiaknál általában fertőzőképesebb és gyorsabban terjedő változatai jelennek meg, a konferencián részt vevő szakértők többsége úgy vélte, hogy a pán-koronavírus vakcina hosszú távon nem biztos, hogy a legjobb és a legfenntarthatóbb stratégia. Ha sikerülne is kifejleszteni, még mindig ott van a tömeges gyártás kérdése: rendelkezésre áll-e olyan technológia, ami lehetővé teszi az új oltóanyag gyors és nagy mennyiségben történő előállítását.

Éppen ezért szakemberek szerint inkább egy olyan vakcina kifejlesztésére kellene összpontosítani, ami a koronavírus-variánsok széles skálája ellen képes védelmet nyújtani, függetlenül attól, hogy éppen milyen változat bukkan fel - írta az NBC News.

Nincs új a nap alatt

Az univerzális vakcina megalkotása nem újkeletű elképzelés. Ám figyelembe véve, hogy egyelőre még az influenza ellen sem létezik olyan oltóanyag, ami minden humán megbetegedést okozó törzs ellen hatékonyan védene, és amit ne kellene évről évre frissíteni, kevés az esély rá, hogy a közeljövőben éppen az új koronavírus ellen sikerül kifejleszteni egy ilyet.

A jelenleg használt mRNS-alapú vakcinák - annak ellenére, hogy a megfertőződés ellen nyújtott védelmük az omikron variáns ellen jelentősen csökkent - még mindig hatékonyan képesek megelőzni a súlyos tünetekkel járó megbetegedés kialakulását. Jelenleg a Pfizer-BioNTech és a Moderna is bivalens - kombinált - oltóanyagokat tesztel, amelyek a jelenleg domináns vírustörzsekkel szemben lehetnek igen hatékonyak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra