Életmentő lehet a kézmosás. Így kell jól csinálni

Az utóbbi másfél évben rengetegszer hallhattunk és olvashattunk a kézmosás fontosságáról. Nagyon fontos azonban, hogy ismerjük a helyes módszert is.

A gyakori kézmosásnak sajnos hátránya is van.

A kézmosás egy egyszerű, ám igen hatékony eszköz a fertőzések megelőzésére, amely most, a koronavírus-járvány idején is kiemelt fontosságú - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében , amelyet a kézmosás világnapja alkalmából tettek közzé. Mint írták, az intézmény névadója, Semmelweis Ignác vezette be a klórvizes kézmosást, amellyel drámaian lecsökkent a gyermekágyi láz okozta halálozás, ezért is nevezik a híres magyar orvost az "anyák megmentőjének".

kézmosás, kézmosás világnapja, kézmosás fontosság, koronavírus, koronavírus megelőzése, koronavírus kézmosás
kézmosás, kézmosás világnapja, kézmosás fontosság, koronavírus, koronavírus megelőzése, koronavírus kézmosás

Így lesz igazán hatékony a kézmosás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kidolgozott, összesen hat lépésből álló módszerhez langyos vagy kézmeleg vízre és szappanra van szükségünk. A hatékony kézmosás legalább 20-30 másodperces, és nemcsak a tenyerekre és a kézhátakra terjed ki, hanem érinti az ujjközöket, az ujjhátakat, az ujjbegyeket, és külön a hüvelykujjat is - mutatott rá dr. Németh Balázs Tamás, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense.

A helyes kézmosás elsajátításához a Semmelweis Egyetem egy oktatóvideót is készített. Ebben kitérnek arra is, hogy étkezés és mosdóhasználat előtt és után, valamint hazaérkezés után különösen nagy jelentősége van az alapos kézmosásnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)