Életmentő lehet a kézmosás. Így kell jól csinálni

Az utóbbi másfél évben rengetegszer hallhattunk és olvashattunk a kézmosás fontosságáról. Nagyon fontos azonban, hogy ismerjük a helyes módszert is.

A gyakori kézmosásnak sajnos hátránya is van.

A kézmosás egy egyszerű, ám igen hatékony eszköz a fertőzések megelőzésére, amely most, a koronavírus-járvány idején is kiemelt fontosságú - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében, amelyet a kézmosás világnapja alkalmából tettek közzé. Mint írták, az intézmény névadója, Semmelweis Ignác vezette be a klórvizes kézmosást, amellyel drámaian lecsökkent a gyermekágyilázokozta halálozás, ezért is nevezik a híres magyar orvost az "anyák megmentőjének".

kézmosás, kézmosás világnapja, kézmosás fontosság, koronavírus, koronavírus megelőzése, koronavírus kézmosás
kézmosás, kézmosás világnapja, kézmosás fontosság, koronavírus, koronavírus megelőzése, koronavírus kézmosás

Így lesz igazán hatékony a kézmosás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kidolgozott, összesen hat lépésből álló módszerhez langyos vagy kézmeleg vízre és szappanra van szükségünk. A hatékony kézmosás legalább 20-30 másodperces, és nemcsak a tenyerekre és a kézhátakra terjed ki, hanem érinti az ujjközöket, az ujjhátakat, az ujjbegyeket, és külön a hüvelykujjat is - mutatott rá dr. Németh Balázs Tamás, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense.

A helyes kézmosás elsajátításához a Semmelweis Egyetem egy oktatóvideót is készített. Ebben kitérnek arra is, hogy étkezés és mosdóhasználat előtt és után, valamint hazaérkezés után különösen nagy jelentősége van az alapos kézmosásnak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)