Csúszik a hetedikes lányok HPV-oltása

Nagy valószínűséggel csak ősszel kapják meg a hetedik évfolyamos lányok a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás második dózisát - értesült a Népszava kormányzati forrásból.

Hogyan terjed a HPV-fertőzés? Milyen problémákat okozhat? Részletek itt.

"Míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor" - válaszolta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Népszava témával kapcsolatos érdeklődésére. A lap által megkérdezett Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke szerint a csúszás nem okoz problémát, az immunizáció így sem veszít majd a hatékonyságából, illetve nem is kell újrakezdeni az oltási sorozatot.

Várhatóan ősszel kapják meg a hetedikes lányok a HPV-oltás második adagját
Várhatóan ősszel kapják meg a hetedikes lányok a HPV-oltás második adagját. Fotó: Getty Images

Magyarországon 2014 óta szerepel a HPV elleni vakcina az immunizációs programban. Minden évben egy adott korosztály, a hetedik évfolyamba járó lányok kapják meg ingyenesen, amennyiben azt szüleik nyilatkozatban kérik. A védőoltást két részletben kell beadni, így az első adagot ősszel, a másodikat pedig tavasszal. Mivel azonban idén tavasszal a koronavírus-járvány következtében felfüggesztették az iskolai oktatást, így az oltás szokásos időzítés szerinti beadása is ellehetetlenült.

Póta György elmondása szerint a hepatitisz elleni iskolai kampányoltást még márciusban megkapták a gyerekek, így azzal nincs probléma. A 18 hónapos korig kötelező vakcinákat pedig most is mindenki időben megkapja. A kötelező gyermekkori védőoltások közé jelenleg a tuberkulózis (TBC), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz , a pneumococcus, a hepatitis B és a bárányhimlő elleni vakcina tartozik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +23 °C
Minimum: +4, +11 °C

Reggelre ismét ködfoltok képződnek, ezután a fátyolfelhők mellett szűrt napsütés várható. Estig csapadék nem lesz. Mérsékelt délies szél mellett 20, 23 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton napközben még frontmentes marad az idő, este érkezik a hidegfront. Sokaknál jelentkezhet migrén és koncentrálási panaszok, emellett ingadozhat a vérnyomás is. Este már a görcsös panaszok kezdenek előtérbe kerülni, romlik a frontérzékenyek állapota. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a frontérzékenység kezeléséről! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: