Csúszik a hetedikes lányok HPV-oltása

Nagy valószínűséggel csak ősszel kapják meg a hetedik évfolyamos lányok a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás második dózisát - értesült a Népszava kormányzati forrásból.

Hogyan terjed a HPV-fertőzés? Milyen problémákat okozhat? Részletek itt.

"Míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor" - válaszolta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Népszava témával kapcsolatos érdeklődésére. A lap által megkérdezett Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke szerint a csúszás nem okoz problémát, az immunizáció így sem veszít majd a hatékonyságából, illetve nem is kell újrakezdeni az oltási sorozatot.

Várhatóan ősszel kapják meg a hetedikes lányok a HPV-oltás második adagját
Várhatóan ősszel kapják meg a hetedikes lányok a HPV-oltás második adagját

Magyarországon 2014 óta szerepel a HPV elleni vakcina az immunizációs programban. Minden évben egy adott korosztály, a hetedik évfolyamba járó lányok kapják meg ingyenesen, amennyiben azt szüleik nyilatkozatban kérik. A védőoltást két részletben kell beadni, így az első adagot ősszel, a másodikat pedig tavasszal. Mivel azonban idén tavasszal a koronavírus-járvány következtében felfüggesztették az iskolai oktatást, így az oltás szokásos időzítés szerinti beadása is ellehetetlenült.

Póta György elmondása szerint a hepatitisz elleni iskolai kampányoltást még márciusban megkapták a gyerekek, így azzal nincs probléma. A 18 hónapos korig kötelező vakcinákat pedig most is mindenki időben megkapja. A kötelező gyermekkori védőoltások közé jelenleg a tuberkulózis (TBC), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz, a pneumococcus, a hepatitis B és abárányhimlőelleni vakcina tartozik.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció