COVID-oltás: mekkora a vérrög kockázata?

A Johnson and Johnson által kifejlesztett koronavírus elleni oltás vérrögképződési kockázata rendkívül alacsony, és sokkal kisebb valószínűséggel fordulnak elő a vakcina miatt ezek a rendellenességek, mint például az aszpirin szedése miatt kialakuló bélvérzések - emelte ki Francis Collins, az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) igazgatója.

"Az elmúlt évtizedekben mindannyian szedtünk aszpirint fej-, vagy izomfájdalmakra. Ennek a gyógyszernek a súlyos bélvérzést kiváltó kockázata sokkal magasabb, mint amiről most itt beszélünk" - fogalmazott az amerikai szakember a Janssen-vakcina nemrégiben felmerült kockázataival kapcsolatban. A szakember szerint körülbelül ezerszer ritkább a koronavírus elleni vakcina miatti vérrögképződés, mint az aszpirin kiváltotta esetleges problémák.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az aszpirin szedésének is nagyobb kockázatai vannak, mint a COVID-oltásnak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nagyobb eséllyel csap belénk a villám?

A véralvadási problémák félelmetesnek tűnhetnek, de a COVID-19 elleni oltás mellékhatásai alacsonyabb kockázattal járnak, mint egyes vény nélkül kapható gyógyszereké - emelte ki Francis Collins. "Ijesztőnek hangzik, de valaki kiszámolta, hogy kevésbé valószínű, hogy egy Johnson and Johnson vakcinával beoltott nőnél vérrögképződés alakul ki, mint hogy jövőre villámcsapás érje" - fogalmazott a szakember.

Folytatják a vakcina használatát

Koronavírus: ez derül ki az áldozatok alapbetegségeiből - kattintson!

Az igazgató egyetértett a szövetségi egészségügyi szabályozók döntésével, miszerint az Egyesült Államokban korlátozások nélkül folytathatják a Janssen-vakcina használatát. "Azt gondolom, hogy ez volt a helyes döntés" - fogalmazott Collins. A szakember szerint egyértelmű, hogy az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltás előnyei jelentősen meghaladják a kockázatokat. Az amerikai vállalat vakcinájával egyébként már 7,5 millió embert oltottak be és 15 személynél észleltek vérrögképződési problémát, ebből 3 eset halállal végződött.

A CDC és az FDA szakemberei azóta bejelentették, hogy a jövő hét elejéig oktatási és kommunikációs anyagokat, valamint frissített betegtájékoztatókat tesznek közzé. Azt javasolják, hogy aki az oltást követő három héten belül súlyos fejfájást, hasi fájdalmat, lábfájdalmat vagy légszomjat tapasztal, az mielőbb forduljon orvoshoz. A Johnson and Johnson is frissíti a koronavírus elleni oltóanyagának címkéjét, amelyen figyelmeztetik majd az embereket a vérrögképződés ritka kockázatára.

Ezek az oltások biztonságosak a várandós nők számára - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)