COVID-19: így növelhetjük túlélési esélyeinket

A koronavírus-járvány lassan egy éve gyökeresen megváltoztatta az életünket, de még mindig nem lehet elégszer hangsúlyozni a védekezés fontosságát. Ebben pedig a túlsúly leadása sokkal nagyobb szerepet játszik, mint elsőre gondolnánk.

Az életkor és a krónikus betegségek mellett a testsúly is jelentősen befolyásolja a koronavírus-fertőzés lefolyásának súlyosságát, ezáltal pedig a túlélési esélyeinket is. A tavaszi karantén - a mozgásszegény életmód és az egészségtelen ételek bespájzolása miatt - sokaknál plusz kilókat eredményezhetett. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a védekezésben döntő jelentőségű a túlsúly leadása is, az elhízottak köréből ugyanis több súlyos állapotú beteg kerül ki, mint a normál testsúlyú személyek közül. Ennek hátterében valószínűleg a súlyfelesleg miatt kialakult kísérőbetegségek, valamint a tüdő állapotára kifejtett hatások állnak. Ez ráadásul a fiatalokra is érvényes.

Nagy a kockázat

Nem tudott a koronavírusról, pedig kétszer is elkapta - kattintson!

A felesleges kilók egyértelmű veszélyt jelentenek az új típusú koronavírus okozta betegség tekintetében, és Magyarország nem áll jól ezen a téren: a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. 2018-ban például hazánk volt a világ negyedik legelhízottabb országa. "Az elhízás maga után vonja többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatának növekedését. Mindezek pedig komoly kockázati csoportba sorolhatják a betegeket egy olyan vírusjárvány esetén, mint most a koronavírus. Aki megkapja a betegséget, súlyosabb állapotba kerülhet, és megnő a halálozás kockázata is" - hívta fel a figyelmet dr. Bajnok Éva diabetológus.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés, koronavírus egészség, koronavírus életmód, koronavírus testmozgás, koronavírus táplálkozás, koronavírus túlsúly, koronavírus elhízás, koronavírus kockázat, koronavírus túlélési esély, koronavírus halálozási arány
A túlsúly leadása sokkal nagyobb szerepet játszik, mint elsőre gondolnánk. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A fiatalok is veszélyben vannak

Mivel a tájékoztatások rendre az idősek érintettségét emelik ki, fiatalabbak talán nagyobb biztonságban érzik magukat. Azonban a legújabb adatok szerint nemcsak a 65 év felettiek és az ismert krónikus betegek tartoznak a veszélyeztetettek közé, hanem a 60 év alatti, ám túlsúlyos személyek is. Egy kutatás szerint a fiatal, de túlsúlyos koronavírus-fertőzöttek kétszer gyakrabban igényelnek sürgős beavatkozást, mint a normál súlyúak. Ennek hátterében vélhetően a tüdőre nehezedő nyomás és a szerv rosszabb állapota állhat - mondja a szakember. Ez persze egyúttal azt is jelenti, hogy az idős, túlsúlyos emberek halmozottan veszélyeztetettek. "Ezért elengedhetetlen, hogy a fiatalabbak vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre, és hívják fel a figyelmüket az egészséges táplálkozás fontosságára, adott esetben pedig segítsenek életmódváltásban" - tanácsolja a diabetológus.

Mit tehetünk a kockázat csökkentéséért?

Kétségbeesés és félelem helyett a koronavírus-járvány idején is érdemes belefogni az életmódváltásba, mert a kedvező hatások gyorsan kialakulhatnak, így rövid távon is hasznosak lehetnek. Érdemes tehát minél előbb beépíteni az életünkbe a rendszeres testmozgást, szükség esetén pedig kezdjünk el egy diétát is. Mindenkinek fontos ebben az időszakban, hogy fokozottan ügyeljen a hasi elhízás elkerülésére és az egészséges haskörfogat elérésére, a home office és a sok ülőmunka ugyanis pont ebből a szempontból veszélyes. Jó tudni továbbá, hogy az edzettség védelmet nyújt a súlyos állapotba kerülés ellen - erre a normál testsúllyal rendelkezőknek is figyelniük kell.

Ezt nyerjük a fogyással

A súlyvesztés jobb állapotú immunrendszert eredményez, a megfelelő életmóddal tehát növelhető a koronavírus-fertőzéssel szembeni ellenállóképesség is - emelt ki Dr. Bajnok Éva. Hangsúlyozta, a túlsúlyos embereknek a járvány idején gondolniuk kell arra, hogy esetleg rizikót jelentő, fel nem ismert krónikus betegségük is lehet. A legjobb, ha ők úgy tekintik, mintha igazoltan a kockázati csoportba tartoznának, és emiatt fokozottan vigyáznak magukra. "Ebben az esetben azt javaslom, hogy vegyenek részt szűrővizsgálatokon és adják le túlsúlyukat, ha szükséges, szakértői segítséggel" - tanácsolja a doktornő. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy továbbra is mindenkinek ajánlott az életkor és nem szerinti szűrővizsgálatokon való részvétel, hiszen a rendszeres szűréssel megelőzhető daganatos betegségek előfordulási gyakorisága sajnos a járvány ideje alatt sem csökkent.

Koronavírus: látványos változás volt az utóbbi időben. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: