COVID-19: a beszéd fertőzőbb, mint a köhögés

A rosszul szellőző, zárt terekben beszélgetéssel jobban terjeszthetjük a COVID-19-et, mint köhögéssel - állítja egy új kutatás, amely szerint ilyen feltételek mellett a másfél-két méteres távolságtartás sem nyújt védelmet a megfertőződés ellen.

A társadalmi távolságtartás önmagában nem elég a koronavírus-járvány megfékezéséhez, az arcmaszkok használata és a megfelelő szellőztetés is elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a megfertőződést - nyilatkozták a Cambridge-i Egyetem és a londoni Imperial College kutatói, akik nemrégiben egy matematikai modell segítségével vizsgálták a COVID-19 beltéri terjedését a tér nagyságától, a benne tartózkodók számától, a szellőztetések gyakoriságától, valamint a maszkviseléstől függően. Az eredményekről a livescience.com oldal számolt be. Mint írják, a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban is megjelent tanulmány megállapította, hogy ha két ember egy rosszul szellőző helyiségben tartózkodik és egyikük sem visel maszkot, akkor a hosszas beszélgetés során nagyobb valószínűséggel adják át egymásnak a vírust, mint ha nem beszélgetnek, csak röviden köhögnek egymás jelenlétében. Ennek oka, hogy beszéd közben apró nyálcseppek jutnak a levegőbe, melyek könnyen szétterjednek a zárt térben, míg köhögéskor jellemzően nagyobb nyálcseppek hagyják el a szánkat, amelyek súlyukból adódóan hamarabb a padlóra hullanak, még mielőtt elérnék a velünk egy légtérben tartózkodókat.

koronavírus fertőzés levegő beszélgetés köhögés
Rosszul szellőző, zárt térben beszélgetéssel is terjeszthetjük a koronavírust. Fotó: Getty Images

Már egy félperces beszélgetés is fertőzhet

Az egyik modellezett forgatókönyv alapján a kutatók azt találták, hogy egy rövid köhögés után 1-7 perc elteltével a levegőben jelenlévő fertőző részecskék száma gyorsan lecsökkent, ezzel szemben 30 másodpercnyi beszéd után csak 30 perc elteltével ért el hasonló szintet a fertőző részecskék száma a levegőben, és még egy óra után is jelentős számú részecske keringett a zárt térben. Ez alapján elmondható, hogy egy adag fertőzőképes vírusrészecske sokkal hosszabb ideig tartózkodik a levegőben beszéd után, mint egy köhögést követően. (A vizsgálat során ugyanannyi cseppet engedtek be a szobába egy 0,5 másodperces köhögés során, mint egy 30 másodperces beszédnél.)

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, afejfájásés a fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, a légszomj és a köhögés is. További részleteket ide kattintva olvashat.

Sokat számít a szellőzés

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy bármilyen maszk viselése jelentősen csökkentette a megfertőződés esélyét, hiszen kiszűrték a levegőben lévő cseppek egy részét, valamint lassították a kilélegzett részecskék lendületét is. A másik faktor, ami afertőzésszempontjából nagy jelentőséggel bír, a zárt helyiség szellőzése. Az egyik modellezett helyzetben, amikor egy fertőzött személy egy órán át beszélt egy szobában, a körülötte tartózkodók 20 százalékos eséllyel kapták el a vírust - ám a megfertőződés kockázata a harmadára csökkent akkor, amikor a szoba levegőjét óránként tízszer teljesen kicserélték. (A jól szellőző helyiségekben óránként általában 10-20 légcsere történik.) "A SARS-CoV-2 vírus levegőben való terjedésével kapcsolatos ismereteink hihetetlen ütemben fejlődnek, ha figyelembe vesszük, hogy csak egy év telt el a vírus azonosítása óta" - mondta el Pedro de Oliveira, a cambridge-i Műszaki Tanszékének vezetője, a tanulmány egyik szerzője. "A modellek segítségével képesek vagyunk bemutatni, hogy ezek az apró cseppecskék hosszú távon hogyan tudnak felhalmozódni a beltéri helyiségekben, és miként lehet ezt megfelelő szellőzéssel enyhíteni."

A kutatók az eredmények alapján létrehoztak egy ingyenes weboldalt annak bemutatására, hogy a szellőztetés és egyéb tényezők hogyan befolyásolják a beltéri megfertőződés kockázatát. Ez elsősorban a munkahelyeket és tantermeket üzemeltető személyeknek lesz hasznos, mert a segítségével ellenőrizhetik, hogy egy helyiségben megfelelő-e a szellőztetés.

Sokan máris arról álmodoznak, hogy a védőoltás beadatása után el lehet dobni a maszkot és mehetünk világot látni, társasági életet élni. A világ vezető epidemiológusai és virológusai azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy csak szakaszosan, lépésről-lépésre térhetünk vissza "régi" életünkhöz. A témáról bővebben ide kattintva olvashat korábban megjelent cikkünkben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)