Bill Gates: félnormális világ vár ránk

Világháború zajlik, csak most mindannyian egy oldalon állunk - véli a koronavírus-pandémiáról Bill Gates dollármilliárdos, a Microsoft alapítója, aki a feleségével közös alapítványán keresztül 250 millió dollárral támogatja a járvány elleni védekezést.

"Lehetetlen eltúlozni azt a fájdalmat, amelyet az emberek most éreznek és érezni fognak az elkövetkező években" - idézi a qubit.hu azt a tizenegy oldalas jegyzetet, amelyben Gates a járvány megfékezéséhez leginkább szükséges intézkedéseket foglalta össze. Gates szerint az elkövetkező hónapokban meredeken csökkenni fog az új fertőzöttek száma, így meglepő lehet, hogy ahol áprilisban még túlterheltek voltak kórházak, ugyanott júliusra már rengeteg lesz a szabad ágy. Mindez azonban csupán a fertőzések exponenciális természetéből fakad.

Bill Gates szerint az elkövetkező hónapokban egy félnormális világ vár ránk
Bill Gates szerint az elkövetkező hónapokban egy félnormális világ vár ránk

Miközben a korlátozásokat - amelyek emberek millióit mentették meg - is fokozatosan elkezdik feloldani a hatóságok, sokan továbbra is be fogják tartani a most rögzült elővigyázatosságot. Ahol viszont nem figyelnek erre eléggé, a koronavírus újra és újra felütheti majd a fejét. Éppen ezért a milliárdos üzletember úgy foglalt állást, valódi megoldást csak a tesztelés, a kontaktkutatás, valamint a gyógyszer- és vakcinafejlesztés támogatása hozhat.

Miközben jelenleg is több mint száz lehetséges gyógymóddal folynak tanulmányok, Gates úgy gondolja, a kutatások többsége nem hoz majd megnyugtató eredményt. Elsődleges hosszú távú lehetőségként így a vakcinafejlesztésre tekint. Fontos azonban megemlíteni, hogy hiába a különleges helyzetben felgyorsult kutatási környezet, ahhoz, hogy létrejöjjön egy hatásos oltás, még legalább kilenc hónapra, de akár két évre is szükség lehet. Ezt követően még engedélyeztetni is kell az új vakcinát, majd a tömeggyártás is időt vesz igénybe, mielőtt mindenki hozzájuthatna.

Az előttünk álló két hónapban egyre több ország lép majd a járvány második fázisába, amely Gates szerint egyfajta félnormális világot jelent. Szemléltetésként említi az éttermeket, ahol asztalonként egy ember ül csak, vagy a repülőgépeket, ahol minden középső ülés üres. Kitért rá, az iskolákat mindenképpen újra kell nyitni, a nagy tömegeket vonzó sport- és szórakoztató rendezvényekkel viszont még valószínűleg sokáig várni kell. "Az iskolák újranyithatnak, de egy 70 ezres stadiont nem lehet megtölteni. Az emberek valamennyit dolgoznak és költenek, de közel sem annyit, mint a járvány előtt. Röviden: az élet abnormális, de nem annyira, mint az első fázisban" - fogalmazott Bill Gates.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés