Az omikronnál is rosszabb lehet a legújabb variáns

Újabb koronavírus-variánst azonosítottak. A tavaly év végén felfedezett változaton több mutációs jegy látható, mint az omikronon.

A francia tudósok és szakértők már legalább 12 mintában kimutatták Marseille közelében az új mutánst, amelyet ideiglenesen IHU-nak neveztek el az azt felfedező intézet után. A legújabb, B.1.640.2 jelű koronavírus-variáns vélhetően a közép-afrikai Kamerunból származik. Az információk szerint ez a változat még az omikronnál is jobban eltér az eredeti, Vuhanból származó kórokozótól, és a mutációk a tüskefehérjét is jelentős mértékben érintik - adta hírül a Business Insider India.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus variáns, koronavírus mutáció
Máris itt a koronavírus legújabb mutáns változata, az IHU.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

46 mutációt fedeztek fel benne

A beszámolók szerint az IHU variánsban 46 mutációt és 37 törlődést fedeztek fel a szakemberek, tehát már nem az omikron az, ami a legtávolabb áll az eredeti koronavírustól. Az új változat hordozza egyebek mellett a vakcinákkal szembeni ellenállást erősítő E484K mutációt, illetve a fertőzőképességet növelő N501Y mutációt, amit az alfában is felfedeztek. Még aggasztóbb, hogy a kórokozóban végbement változások közül 14 aminosav-mutálódás és 9 törlődés a tüskefehérjét érinti.

Érdemes lehet szemmel tartani

Az omikron a gyerekeket sem kíméli.

A fenti jellemzők alapján joggal feltételezhetjük, hogy a jövőben még okozhat problémákat ez a mutáns. Az új variánst azonban egyelőre sehol sem azonosították Franciaországon kívül, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem jelölte még meg kiemelt figyelemre okot adó, vagy vizsgálat alatt álló változatként.

A tudósok hozzátették, megfigyeléseik ismét bebizonyították, hogy mennyire kiszámíthatatlan a koronavírus újabb variánsainak megjelenése és külföldről való behurcolása. Az esetek jól példázzák továbbá a behurcolás utáni helyi terjedés nyomon követésének nehézségeit is.

A múlt év végére már dominánssá is vált Ausztriában az új típusú koronavírus omikron variánsa, amely fertőzőbb a korábbi változatoknál, és már világszerte terjed.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: