A szájpenész is utalhat COVID-19-re

A koronavírus-fertőzés sokaknál szájszárazságot okoz, így a kórokozó közvetetten megnöveli a szájpenész és afta kialakulásának kockázatát is. Emellett a COVID-19-et összefüggésbe hozták már az ínygyulladással is. Nézzük, milyen szájüregi problémákat okozhat az új koronavírus.

A szájüregben fekélyek számos típusa megjelenhet. Sokan küzdenek például időnként aftával vagy a szájpenész okozta sebekkel, valamint olyan sérülésekkel is, amelyeknek nem lehet egyértelműen beazonosítani a kiváltó okát. Ezek akár azimmunrendszermeggyengülésére, illetve egy éppen zajló fertőzésre - például koronavírus-fertőzésre - is utalhatnak - hívta fel a figyelmet a Your Dental Health Resource oldalán megjelent összefoglaló.

nő fogat mos
A szövődmények csökkentésében fontos szerepet játszik a megfelelő szájhigiénia is.Fotó: Getty Images

Árulkodó jelek: szájszárazság és szájpenész

Sok betegnél a szájszárazság az egyik első tünet, amely megjelenik az új koronavírussal való megfertőződést követően. Kutatók kimutatták ugyanakkor, hogy a COVID-19 gyakran járhat a szárazságnál komolyabb szájüregi elváltozásokkal is, például az ízérzékelés elvesztésével, a nyelven megjelenő égő érzéssel, vagy akár szájpenésszel is.

Szájpenész akkor alakul ki, amikor a szájban természetes módon előforduló élesztőgomba, a Candida albicans túlságosan elszaporodik. Ez jellemzően a szájszárazság, valamint a legyengült immunrendszer miatt történik meg. A COVID-19-cel küzdők tehát fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a szájpenész kialakulását tekintve.

Kiknél nagyobb a kockázat?

Egy 2021 januárjában megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a COVID-19 következtében kialakuló szájüregi fekélyek és fertőzések nagyobb valószínűséggel érintik az idősebbeket, az immunhiányos pácienseket, valamint azokat, akiknél súlyos lefolyású az új típusú koronavírus által okozott betegség.

Az elhanyagolt fogak és a sérült íny nem csak különféle fogászati problémák melegágya lehet. Ha nem figyelünk oda a szájhigiéniára, fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre is. Ez alól a koronavírus-fertőzés sem kivétel, ami így akár súlyosabb lefolyású és kimenetelű is lehet.

A jó hír, hogy a koronavírus-fertőzés kapcsán kialakult szájüregi elváltozások jellemzően maguktól elmúlnak, amint az érintettek kigyógyulnak a COVID-19-ből. Szájpenész, illetve tartós szájszárazság esetén azonban ajánlott konzultálni egy fogorvossal, hogy megkaphassuk a megfelelő kezelést. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a COVID-19 szövődményeinek csökkentésében fontos szerepet játszik a megfelelő szájhigiénia fenntartása is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: