A koronavírushoz lehet köze egy új gyerekbetegségnek

Nagy-Britanniában egy olyan új, hasfájással és szívproblémákkal járó súlyos betegségre figyelmeztet az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS), amely valószínűleg a SARS-CoV-2 vírushoz köthető.

"Az utóbbi napokban váratlanul és hirtelen megemelkedett az olyan kórházi ápolásra szoruló gyerekek száma, akiknek a fertőzéses, gyulladásos panaszaik valószínűleg a COVID-19-hez köthetőek. Ez nagyon szokatlan. Néhányukat intenzív osztályon kezelték, egyikük lélegeztetésre is szorult" - nyilatkozta a The Guardian című lapnak egy londoni kórházi ápoló azzal összefüggésben, hogy az NHS körlevélben figyelmeztette a brit orvosokat egy új, gyerekek körében felbukkant betegségre.

Azokat a tanulókat is bekapcsolják a távoktatásba, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük - hangsúlyozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Részleteket itt olvashat.

Mint írják, a fő tünetek a hasfájdalom, az emésztőrendszeri panaszok, továbbá a szívet érintő gyulladás. Az új kórállapotot megfigyelték koronavírus-pozitív gyerekeknél és olyanoknál is, akiknek negatív lett a tesztjük. Mégis azt sejtik, hogy összefüggésben lehet a SARS-CoV-2 vírussal, mivel a betegek vérképe hasonlít a súlyos COVID-19 -páciensekére. Emellett a panaszok átfedést mutatnak a toxikus sokk szindrómával és az atípusos Kawasaki-szindróma tüneteivel is.

Ezért az Országos Egészségügyi Szolgálat arra hívja fel a brit orvosok figyelmét, hogy az ilyen tünetekkel jelentkező gyerekeket soron kívül vizsgálják meg, ha pedig a legkisebb gyanú is felmerül, küldjék őket kórházba. Emellett azért hangsúlyozzák, hogy továbbra is ritkán fordul elő súlyos COVID-19 megbetegedés a gyerekek körében, úgyhogy szükségtelen a kelleténél jobban aggódni, de az fontos, hogy a szülők folyamatosan figyeljék csemetéjük közérzetét.

Megküzdött a koronavírussal egy rákbeteg kisfiú. A megható történetet az nlc.hu-n olvashatja el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)