A koronavírushoz lehet köze egy új gyerekbetegségnek

Nagy-Britanniában egy olyan új, hasfájással és szívproblémákkal járó súlyos betegségre figyelmeztet az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS), amely valószínűleg a SARS-CoV-2 vírushoz köthető.

"Az utóbbi napokban váratlanul és hirtelen megemelkedett az olyan kórházi ápolásra szoruló gyerekek száma, akiknek a fertőzéses, gyulladásos panaszaik valószínűleg a COVID-19-hez köthetőek. Ez nagyon szokatlan. Néhányukat intenzív osztályon kezelték, egyikük lélegeztetésre is szorult" - nyilatkozta a The Guardian című lapnak egy londoni kórházi ápoló azzal összefüggésben, hogy az NHS körlevélben figyelmeztette a brit orvosokat egy új, gyerekek körében felbukkant betegségre.

Azokat a tanulókat is bekapcsolják a távoktatásba, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük - hangsúlyozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Részleteket itt olvashat.

Mint írják, a fő tünetek a hasfájdalom, az emésztőrendszeri panaszok, továbbá a szívet érintő gyulladás. Az új kórállapotot megfigyelték koronavírus-pozitív gyerekeknél és olyanoknál is, akiknek negatív lett a tesztjük. Mégis azt sejtik, hogy összefüggésben lehet a SARS-CoV-2 vírussal, mivel a betegek vérképe hasonlít a súlyos COVID-19 -páciensekére. Emellett a panaszok átfedést mutatnak a toxikus sokk szindrómával és az atípusos Kawasaki-szindróma tüneteivel is.

Ezért az Országos Egészségügyi Szolgálat arra hívja fel a brit orvosok figyelmét, hogy az ilyen tünetekkel jelentkező gyerekeket soron kívül vizsgálják meg, ha pedig a legkisebb gyanú is felmerül, küldjék őket kórházba. Emellett azért hangsúlyozzák, hogy továbbra is ritkán fordul elő súlyos COVID-19 megbetegedés a gyerekek körében, úgyhogy szükségtelen a kelleténél jobban aggódni, de az fontos, hogy a szülők folyamatosan figyeljék csemetéjük közérzetét.

Megküzdött a koronavírussal egy rákbeteg kisfiú. A megható történetet az nlc.hu-n olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés