A koronavírus tünetei és kezelése

Tavaly december óta tízezreket betegített meg az új koronavírus okozta járvány (COVID-19). Összefoglaltuk, mit kell tudni az immár több tucat országban megjelent fertőzésről.

Mit nevezünk új koronavírusnak?

A koronavírus kifejezés egy gyűjtőfogalom, amelybe egyazon víruscsalád több tagja tartozik. E körben említhető például a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) 2002/2003-ban szinte világméretű járványt kiváltó kórokozója, illetve a közel-keleti légúti szindróma (MERS) vírusa. Ezekkel rokon az új koronavírus is, amely eddigi ismereteink szerint állatról terjedt át az emberre, majd fertőzött meg egyre több embert a kínai Hupej tartományban fekvő Vuhan város egyik halpiacáról indulva.

A vírust kezdetben 2019-nCoV névvel illették, azóta viszont az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a COVID-19 névre keresztelte át a megbetegedést, maga a vírus pedig a SARS-CoV-2 nevet kapta. A változtatásra az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölése miatt volt szükség.

Hogyan terjed az új koronavírus?

Új fertőzésről lévén szó egyelőre sok körülmény tisztázatlan. Jelenlegi ismereteink szerint a COVID-19 elsősorban személyes kontaktus útján, cseppfertőzéssel terjed. Egy német kutatócsoport január 22-i tanulmánya szerint ugyanakkor a vírusok akár kilenc napig is fertőzőképes állapotban maradhatnak különféle tárgyak felületén, egy február 7-én megjelent kínai tanulmány szerint pedig a betegek hasmenése lehet az új koronavírus terjedésének másodlagos útja. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, a fertőzést elsősorban olyan emberek terjesztik, akiknél már tünetek is kialakultak.

Egy nő tüdeje komputertomográfos vizsgálatának eredményét nézi meg egy orvos a kínai Santung tartományban fekvő Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én.
A koronavírus-járvány egyelőre főként Kínára koncentrálódik. Fotó: MTI/EPA/Featurechina

Kiket veszélyeztet az új koronavírus?

Miért kerüli el látszólag az új koronavírus a gyermekeket? Részletek itt.

A járvány egyelőre elsősorban Kínára koncentrálódik, az ázsiai országon kívül csupán néhány száz megbetegedést regisztráltak, jellemzően behurcolt eseteket. Magyarországon egyelőre nem ismert COVID-19 megbetegedés, illetve magyar állampolgár fertőzöttségéről nem érkezett még jelentés. Afertőzésgyanúja olyan esetekben merülhet fel, ha valakinél tüdőgyulladásra utaló tünetek lépnek fel, illetve a megelőző két hétben ő maga vagy közeli hozzátartozója járványos területen, elsősorban a közép-kínai tartományokban járt. Az esetleges betegek elkülönítésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a budapesti Szent László kórházat jelölte ki. Gyanú esetén itt jelentkezhetnek az érintettek.

Az új koronavírus okozta megbetegedés tünetei

A fertőzés lappangási ideje akár 14 nap is lehet. A betegség lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel jelentkezik. A tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Az eddigiek alapján súlyos, akár halálhoz vezető megbetegedést többnyire idős, krónikus beteg személyeknél válthat ki a SARS-CoV-2.

Az új koronavírus okozta megbetegedés kezelése

Bár számos kutatás zajlik párhuzamosan mind a COVID-19 megelőzését szolgáló védőoltás, mind a kezelésére használható gyógykészítmény kifejlesztésére, egyelőre nincs igazoltan hatásos gyógymód. A kezelés jelenleg a tünetek enyhítését célozza, amíg a szervezet immunrendszere leküzdi a kórokozót. Mivel vírusfertőzésről van szó, így az antibiotikumok is hatástalanok ellene, azok ugyanis bakteriális fertőzésekkel szemben alkalmazhatók csupán.

Az új koronavírus okozta megbetegedés megelőzése

Egyelőre nincs hatékony vakcina, ezért a fertőzés megelőzésének egyetlen módja a vírussal való érintkezés megakadályozása. Ennek alapja az alapvető higiéniai szabályok betartása, különös tekintettel a kézmosásra, illetve a gyakran érintett felületek rendszeres fertőtlenítése, tisztítása. Javasolt kerülni a közvetlen kontaktust beteg emberekkel, akik a megelőző két hét során Kínában jártak vagy kapcsolatba kerülhettek onnan érkező személlyel.

A WHO álláspontja szerint az orvosi szájmaszk viselése csökkentheti a légzőszervi fertőzések terjedésének kockázatát, de önmagában nem nyújt százszázalékos védelmet. Fontos továbbá, hogy a maszkviselés nem az egészséges személyek számára ajánlott, hanem éppen ellenkezőleg, azok számára, akiknél légzőszervi panaszok jelentkeznek. Kínából érkező leveleket és csomagokat nyugodtan át lehet venni, mert ezek a vírusok nem maradnak hosszú távon fertőzőképes állapotban különböző tárgyak felszínén. Húsokat és egyéb állati eredetű élelmiszereket viszont kizárólag megfelelő hőkezelés után fogyasszunk.

Mi a különbség a nátha, az influenza és az új koronavírus között?

A felsoroltak mindegyike hasonló tüneteket okozhat, így például lázat, köhögést és orrfolyást. Dacára azonban a panaszok hasonlóságának, az egyes fertőzések hátterében más-más kórokozó áll. Amennyiben valaki köhögéssel, lázzal és nehézlégzéssel küzd, mindenképpen javasolt orvoshoz fordulnia. Ha pedig a megelőző 14 napban járványos területen járt, esetleg találkozott valakivel, aki ilyen helyről érkezett, úgy feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát.

Honnan kérhetünk bővebb tájékoztatást?

A NNK ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolására. A 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról egyaránt. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A koronavírusról folyamatosan frissülő információk érhetők el továbbá az nnk.gov.hu és az egeszseg.hu honlapon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: