A koronavírus miatt újít a Facebook

A közösségi oldal a jövőben figyelmeztetni fogja azokat, akik a koronavírussal összefüggő, ártalmasnak ítélt álhíreket lájkolnak vagy osztanak meg.

Mióta a világ egyre több országában elterjedt a Kínából kiindult új típusú koronavírus-járvány, a napi hírek közül az ezzel kapcsolatosak foglalkoztatják leginkább az embereket. Ez érthető is, hiszen teljesen felforgatta az életünket, a COVID-19 hatására most már nem csak egészségünk, de jövőnk miatt is aggódunk. Sokan visszaélnek azonban a helyzettel és álhíreket terjesztenek.

A legveszélyesebb álhírek a koronavírusról Tavaly december óta tartja lázban a világot az egyre terjedő koronavírus. A Kínából indulófertőzésmár szinte minden országban megjelent, és számos halálos áldozatot követelt. Bár a járvánnyal kapcsolatos hírek önmagukban is aggasztóak, számos olyan téves információ jelenik meg, amely minden valóságalapot nélkülöz, és csak fokozza a kialakult pánikot. Korábbi cikkünkben a legfontosabbakat cáfoltuk meg.

Az Instagram képmegosztó oldalt és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást is működtető Facebook Inc. arról számolt be, hogy hatalmas mennyiségű félrevezető és ártalmas bejegyzéssel kell megküzdenie. Vannak, akik például olyan bejegyzéseket terjesztenek, hogy a hipóivás gyógyítja a koronavírust, mások olyan káros tartalmakat osztanak meg, amelyek szerint a fizikai távolságtartás értelmetlen. A közösségi oldal beszámolója szerint márciusban több százezer ártalmasnak ítélt, hamis információkat tartalmazó bejegyzést távolítottak el, és további mintegy 40 millió posztot jelöltek meg gyanús tartalomként.

A Facebookon hatalmas mennyiségű félrevezető és ártalmas bejegyzés terjed a koronavírussal kapcsolatban. Fotó: Getty Images
A Facebookon hatalmas mennyiségű félrevezető és ártalmas bejegyzés terjed a koronavírussal kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Így harcolnak az álhírek ellen

Mostantól pedig a Facebook a korábbiaknál sokkal szigorúbban lép fel a hamis állításokkal szemben. A főoldalon hamarosan figyelmeztető üzenetek jelennek majd meg azoknál, akik korábban olyan tartalommal találkoztak, amelyet később eltávolítottak. Őket az oldal egy olyan webhelyre irányítja, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a vírusról összegyűjtött és cáfolt mítoszok szerepelnek. A közösségi oldal nem fog konkrétan utalni arra, hogy a felhasználók miért kapják az értesítést, és a hamis információkat sem fogja közvetlenül tagadni.

A vállalat alapító-vezetője, Mark Zuckerberg szerint erre a lépésre azért van szükség, mert a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek és álhírek nagyobb veszélyt jelentenek a felhasználókra, mint ha politikusok állítanak valótlanságokat, amit a Facebook eddig minden további nélkül megtűrt.

Amerikában már vonyítanak az egészségügyi dolgozók tiszteletére. Hogy miért, arról az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső