A gyorstesztek beszüntetését követelik

Ujjbegyből vett vérmintán alapuló koronavírusteszteket végeznek például a mentősök. A Háziorvosok Online Szervezete szerint azonban ezek a gyorstesztek annyira megbízhatatlanok, hogy alkalmazásuk nemcsak felesleges, de káros hatással is van.

Jelenleg a koronavírus-gyanús betegekhez kivonuló mentősök gyakran úgynevezett gyorstesztet végeznek el, amely ujjbegyből vett vérmintát vizsgál. Ez azonban a tapasztalatok szerint sokszor téves eredményt ad - és a Háziorvosok Online Szervezete szerint nem ez az egyetlen probléma vele.

Koronavírus: eddig nem ismert veszélyre derült fény Amerikai orvosok szerint az új típusú koronavírus hirtelen stroke-ot okozhat azoknál a 30-as, 40-es éveikben járó pácienseknél, akiknek egyébként nincsenek súlyos tüneteik. Részleteket itt olvashat.

Állásfoglalásukban azt írják, hogy érthetetlen, hogy miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem ajánlja a gyorstesztek alkalmazását a betegellátásban, emellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NK) sem fogadja el ezek eredményét, akkor miért használja mégis ezeket a mentőszolgálat.

A gyorsteszteket pontatlanságuk miatt már többen is bírálták. Fotó: Getty Images
A gyorsteszteket pontatlanságuk miatt már többen is bírálták. Fotó: Getty Images

A gyorstesztek eredményét sehol sem regisztrálják, járványügyi eljárás szempontjából nem járnak semmilyen következménnyel, ezért a háziorvosok véleménye szerint felesleges költséget jelentenek. Továbbá, mivel a fertőzöttséget gyakran tévesen állapítják meg, nemhogy hozzájárulnak a járvány csillapításához, de akár kifejezetten veszélyesek is lehetnek, mert hamis nyugalmat adnak.

"Szakmai szervezetünk ezért javasolja az OMSZ által végzett helyszíni

ujjbegyes gyorstesztek végzésének azonnali beszüntetését és a szakmai eljárásrend és protokoll szerint csak és kizárólag helyszíni légúti PCR mintavételek alkalmazását" - olvasható a HaOSz közleményében.

Van egy kutya, aminek saját kézfertőtlenítő-állomása van. Hogy miért? Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő