Tesztoszteron: nemcsak a férfiasságért!

A tesztoszteron nevű hormont a legtöbben a férfiassággal hozzuk kapcsolatba, és bár valóban nagyon fontos a férfiak egészségének szempontjából, de a nőkre is jótékony hatással van. Lássuk, milyen következményei lehetnek a fontos hormon hiányának!

A tesztoszteron nevű hormon férfiaknál a herékben, nőknél a petefészekben és a mellékvesékben termelődik. A férfiak talán legfontosabb hormonja, mely felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért, és az androgén hormonoktól függő funkciók fenntartásáért.

Nem csak a férfiaknak fontos

Tesztoszteron: A férfiak mozgatórugója? Tények és érdekességek a legfontosabb férfi nemi hormonról, minden a tesztoszeronról itt .

Azonban a tesztoszteronnak nemcsak abban van szerepe, hogy valaki mennyire férfias küllemű lesz. A szakemberek szerint számos betegség kialakulásában, illetve az általános egészségi állapot romlásában is nagy szerepe van a túlzottan alacsony hormonszintnek.

Kutatások szerint például az alacsony tesztoszteronszint erőteljesen összefügg olyan krónikus betegségekkel, mint az elhízás , a magas vérnyomás , a metabolikus szindróma vagy a cukorbetegség . Azoknál a férfiaknál, akiknél ezeket a betegségeket diagnosztizálták, jelentősen lecsökkent a férfihormon szintje. Azonban, meglepő módon, ezek a betegségek nem az alacsony tesztoszterinszint miatt alakulnak ki, és a tesztoszteron pótlásával nem is lehet őket gyógyítani. Az összefüggések azonban egyértelműek.

A tesztoszteron hiánya természetesen a libidót és a szexuális kielégülést befolyásolja a legerősebb mértékben. Szintén nincs még tudományos magyarázat arra, hogy pontosan miként hat a tesztoszteron a szexuális vágyra, de az bizonyított, hogy az alacsony hormonszint befolyásolja a szexuális vágyat. Azonban a libidót nem kizárólag a hormonok határozzák meg, hanem például a stressz, az alváshiány, bizonyos gyógyszerek, de még a szexre való lehetőség is befolyásolja.

Sőt az is egyénenként eltérő, hogy kinek mi számít normálisnak vagy éppen alacsonynak. Így tehát az alacsony tesztoszteronszint sem jelenti azt, hogy valaki teljesen elveszíti az érdeklődését a szex iránt , mint ahogy az a megállapítás sem igaz, hogy a férfihormon magasabb szintje az intimitás és szexuális együttlét utáni kiapadhatatlan vággyal jár együtt.

A tesztoszteron nemcsak a férfias küllemért felelős

A tesztoszteron nemcsak a férfias küllemért felelős

Mi a helyzet a nőkkel? Az ő szervezetükre is rossz hatással van, ha túl kevés a tesztoszteron? A válasz egyértelműen igen. Bár a női szervezet csak minimális mennyiségű tesztoszteront termel, és ez a hormon erőteljesen összefüggésben van a női nemi hormonokkal is, az egészséges tesztoszteronszint segít nők szexuális vágyának fenntartásában (ennek különösen a változókor idején vagy az után lehet szerepe), a csontok egészségének megtartásában és a csontritkulás elleni küzdelemben, a fájdalom érzékelésében, illetve abban is, hogy a kognitív képességeink megfelelően működjenek. A nők alacsony tesztoszteronszintje ezért számos probléma kialakulásához vagy éppen a már meglévő tünetek romlásához is hozzájárulhat.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: