Tesztoszteron: nemcsak a férfiasságért!

A tesztoszteron nevű hormont a legtöbben a férfiassággal hozzuk kapcsolatba, és bár valóban nagyon fontos a férfiak egészségének szempontjából, de a nőkre is jótékony hatással van. Lássuk, milyen következményei lehetnek a fontos hormon hiányának!

A tesztoszteron nevű hormon férfiaknál a herékben, nőknél a petefészekben és a mellékvesékben termelődik. A férfiak talán legfontosabb hormonja, mely felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért, és az androgén hormonoktól függő funkciók fenntartásáért.

Nem csak a férfiaknak fontos

Tesztoszteron: A férfiak mozgatórugója? Tények és érdekességek a legfontosabb férfi nemi hormonról, minden a tesztoszeronról itt .

Azonban a tesztoszteronnak nemcsak abban van szerepe, hogy valaki mennyire férfias küllemű lesz. A szakemberek szerint számos betegség kialakulásában, illetve az általános egészségi állapot romlásában is nagy szerepe van a túlzottan alacsony hormonszintnek.

Kutatások szerint például az alacsony tesztoszteronszint erőteljesen összefügg olyan krónikus betegségekkel, mint az elhízás , a magas vérnyomás , a metabolikus szindróma vagy a cukorbetegség . Azoknál a férfiaknál, akiknél ezeket a betegségeket diagnosztizálták, jelentősen lecsökkent a férfihormon szintje. Azonban, meglepő módon, ezek a betegségek nem az alacsony tesztoszterinszint miatt alakulnak ki, és a tesztoszteron pótlásával nem is lehet őket gyógyítani. Az összefüggések azonban egyértelműek.

A tesztoszteron hiánya természetesen a libidót és a szexuális kielégülést befolyásolja a legerősebb mértékben. Szintén nincs még tudományos magyarázat arra, hogy pontosan miként hat a tesztoszteron a szexuális vágyra, de az bizonyított, hogy az alacsony hormonszint befolyásolja a szexuális vágyat. Azonban a libidót nem kizárólag a hormonok határozzák meg, hanem például a stressz, az alváshiány, bizonyos gyógyszerek, de még a szexre való lehetőség is befolyásolja.

Sőt az is egyénenként eltérő, hogy kinek mi számít normálisnak vagy éppen alacsonynak. Így tehát az alacsony tesztoszteronszint sem jelenti azt, hogy valaki teljesen elveszíti az érdeklődését a szex iránt , mint ahogy az a megállapítás sem igaz, hogy a férfihormon magasabb szintje az intimitás és szexuális együttlét utáni kiapadhatatlan vággyal jár együtt.

A tesztoszteron nemcsak a férfias küllemért felelős

A tesztoszteron nemcsak a férfias küllemért felelős

Mi a helyzet a nőkkel? Az ő szervezetükre is rossz hatással van, ha túl kevés a tesztoszteron? A válasz egyértelműen igen. Bár a női szervezet csak minimális mennyiségű tesztoszteront termel, és ez a hormon erőteljesen összefüggésben van a női nemi hormonokkal is, az egészséges tesztoszteronszint segít nők szexuális vágyának fenntartásában (ennek különösen a változókor idején vagy az után lehet szerepe), a csontok egészségének megtartásában és a csontritkulás elleni küzdelemben, a fájdalom érzékelésében, illetve abban is, hogy a kognitív képességeink megfelelően működjenek. A nők alacsony tesztoszteronszintje ezért számos probléma kialakulásához vagy éppen a már meglévő tünetek romlásához is hozzájárulhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra