Behívtak vastagbélszűrésre? Ezt kell tenned

Mi a vastagbélszűrés lényege, hogyan zajlik, mennyibe kerül, és hogyan kell értelmezni az eredményét? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A vastagbéltükrözéstől sokan rettegnek a feltételezett kellemetlenségek miatt, éppen ezért a vastagbélszűréssel kapcsolatos levél kézhezvétele is sokakban feszültséget generálhat. Pedig a vastagbélszűrés nem egyenlő a vastagbéltükrözéssel, viszont nagyon fontos szerepet játszik a rákmegelőzésben, illetve az esetleges daganat korai felfedezésében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nagyjából 2,3 millió állampolgárnak kínálta fel a közelmúltban az ingyenes szűrőprogramban való részvétel lehetőségét. Az alábbiakban azt részletezzük, miért érdemes részt venni a szűrésen, illetve milyen teendőid vannak, ha te is kaptál levelet a vizsgálattal kapcsolatban.

idősebb nő levelet olvas
A vastagbélszűrés nagyon fontos szerepet játszik a daganat korai felfedezésében. Fotó: Getty Images

Fájdalommentes, otthoni mintavétel

Ahogy az NNK tájékoztatójában is olvasható, ha személyre szóló meghívót kaptál, kérd háziorvosodtól a székletvér kimutatására szolgáló, ingyenes mintavételi csomagot. Ha pedig csak egy tájékoztatót kaptál az NNK-tól azzal kapcsolatban, hogy jogosult vagy a vastagbélszűrésre, akkor jelezd részvételi igényedet a térítésmentesen visszaküldhető válaszlevélben. Ezt követően postázzák majd neked a mintavételhez szükséges egységcsomagot.

A helyes mintavétel érdekében figyelmesen olvasd el a székletvizsgálathoz szükséges csomagban található tájékoztatót, kérdés esetén pedig fordulj háziorvosodhoz. A teljesen fájdalommentes mintavételt otthon is el tudod végezni. Két egymást követő székletből kell mintát venned, majd azokat a lehető leghamarabb fel kell adnod postán az NNK-nak.

Megjött az eredmény?

A vizsgálat eredményéről két hét elteltével érdeklődhetsz a háziorvosodnál. Amennyiben negatív lett, akkor mindent rendben találtak, további teendőd tehát – a következő aktuális szűrésig – nincs. Ha viszont „nem-negatív” eredményt kaptak a mintád kivizsgálásakor, azt azt jelenti, hogy valamilyen okból rejtett vér került a székletedbe, ennek okát pedig mindenképpen ki kell deríteni. Ilyenkor már vastagbéltükrözés is ajánlott.

Pár perc az egész, de életet menthet

Fontos tudnod, hogy a vastagbélszűrés életet menthet, így ugyanis fény derülhet egy kezdődő vagy már kialakult vastagbéldaganatra, amely a korai fázisában felfedezve még nagyon jól gyógyítható. Ezt a szűrést csak 2 évente kell megismételni.

Az NNK ezenkívül azt is kiemelte, hogy vastagbéltükrözésre csak nem-negatív eredmény esetén van szükség. A kellemetlenségektől azonban ilyenkor sem kell tartanunk, a vizsgálatot ugyanis bódításban végzik. Ezek a szűrések ráadásul csupán néhány percet vesznek igénybe, mégis az életed múlhat rajtuk.

Napjaink egyik leggyilkosabb betegsége a vastagbélrák, aminek esetében a korai diagnózis életmentő lehet. A vastagbéltükrözés az egyik módszer, amivel a betegség kiszűrhető, de a rákon kívül is sok olyan emésztőszervi probléma akad, amit ezzel a módszerrel vizsgálnak ki az orvosok. Mutatjuk, hogyan készülj fel a vastagbéltükrözésre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: