A kopasz férfiak dominánsabbak

A kutatók már hosszú ideje keresik a férfi hajhullás okait, dollármilliókért pedig a megoldásait. Mostantól azonban az uraknak nem kell aggódniuk emiatt, egy friss kutatás szerint ugyanis férfias, és dominanciát sugárzó a kopaszság.

A kopaszok tényleg dominánsabbak?

A brit Daily Mail számolt be a University of Pennsylvania tudósainak korábbi eredményeiről, akik három kisebb tanulmányt készítettek a kopasz férfiakról. Bruce Willis, Vin Diesel és Dwayne "The Rock 'Johnson" hatásásra ugyanis kezd átalakulni a kopaszodó, illetve a kevesebb hajjal rendelkezők megítélése, ráadásul pozitív irányba. Vagyis mára már nem kínos tünet , hanem inkább a férfiasság jele lett a kopaszság, ami az urakat erőteljesebbé, magabiztosabbá és dominánsabbá teszi.

Tányleg férfias, és dominanciát sugárzó a kopaszság? kopaszodás hajhullás kopasz haj hajvesztés
Tényleg férfias, és dominanciát sugárzó a kopaszság?

Az első kísérletben, melyben az 59 résztvevőből 35 nő volt, borotvált fejű férfiakat hasonlítottak össze olyanokkal, akiknek hibátlan volt a hajkoronájuk. Közülük a kopaszokat lényegesen dominánsabbnak ítélték. A második részben már 344 főt kérdeztek, melynek a fele nő volt. Nekik minden férfiról két képet mutattak, melyek közül az egyiken leretusálták róluk a hajukat. Az immáron kopaszokat pedig a megkérdezettek erőteljesebbnek és jóval magasabbnak is gondolták, mint amilyenek valójában.

Összefügghet a rákkal? Egy 2010-es tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik fiatal korukban kezdenek kopaszodni, 45 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Ezt a Seattle-i Washingtoni Orvosi Egyetem kutatói fedezték fel, amikor 2000, 40 és 47 év közötti férfit vizsgáltak, akiknek a fele prosztataráktól szenvedett. Az eredményeik azt mutatták, hogy azokat, akiknek a fején kopasz foltok voltak, kevésbé veszélyeztette a rák.

A harmadik részben pedig 552 önkéntesek kellett írásos és szóbeli leírást adniuk a különböző férfiakról. A férfiasság skáláján a borotválkozott fejűek kapták a legmagasabb pontszámot, de rossz hír lehet a számukra, hogy annak ellenére, hogy lényegesen vonzóbbnak titulálták, majdnem négy évvel idősebbnek is nézték őket - ez derüt ki a kutatásból, ami 2012-ben jelent meg a Social Psychological and Personality Science folyóiratban. A vezető, Dr. Albert Mannes szerint az eredmények azt tükrözik, hogy a borotvált fej ugyan szokatlan, de az emberek általában vonzódnak a furcsa dolgokhoz.

Kínos tünet vagy a férfiasság jele? A bőrgyógyászok a megmondhatói, hogy a hajhullással hozzájuk forduló férfipáciensek legnagyobb része teljesen egészséges, pusztán a férfias kopaszodás aggasztja őket a kelleténél jobban. Van ugyan rá ellenszer, de nem mindegy, milyen áron. Korábban itt írtunk részletesen a témáról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra