A sport így segít a migrénen

Aki az élete részévé teszi a mozgást, annak kevesebbet fájhat a feje.

Hogy életünk során mennyire leszünk migrénesek, a tudósok szerint a génjeink határozzák meg: ha az egyik szülő rendszeresen szenved az erős, görcsös fejfájástól, akkor a gyereke 50 százalékos eséllyel örökli, ha pedig mindkét szülő, akkor 80 százalékos valószínűséggel lehet a gyerekük is migrénes. De a tünetek enyhítéséért mi magunk is sokat tehetünk - a szakemberek szerint érdemes például rendszeresen sportolni.

sport edzés mozgás migrén fejfájás
A rendszeresen sportolókat kevésbé gyötri a migrénes fejfájás. Fotó: Getty Images

Egy friss kutatás szerzői is erre hívják fel a figyelmet. Ahogy arról a webMD cikke is beszámolt, a kutatók szerint a rendszeres mozgás azért is segíthet, mert a sport hozzájárul a többi között a megfelelő dopamin-, noradrenalin- és szerotonintermeléshez, ami kevesebb fejfájáshoz vezethet, és egyúttal jobb hangulatot és fokozottabb jóllétet eredményezhet. Rendszeres sportolás esetén javulhat a szív egészsége is, és jobban kordában tarthatjuk a súlyunkat, amik szintén fontos szerepet játszhatnak a migrén tüneteinek hatékony kontroll alatt tartásában.

Jól tesszük, ha betegen is edzünk? Kattintson , és kiderül!

Fájhat a fejük a nem sportolóknak

A tanulmányt jegyző tudósok több mint 4600 migrénben szenvedő alanyt vontak be kutatásukba. A résztvevők 75 százalékának 15 alkalommal, vagy annál többször volt migrénje egy hónapban, míg a 25 százalékuknak legfeljebb tizennégyszer. A résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük migrénjük, alvásuk, stressz- és szorongásszintjük jellemzőiről, illetve az esetleges depressziójukról, illetve arra vonatkozóan is szerepelt néhány kérdés, hogy mit sportolnak, és mennyi időt szánnak mozgásra heti szinten. Ezt követően a kutatók öt csoportra osztották az alanyokat, attól függően, mennyit sportolnak egy héten - az első csoportba azokat sorolták, akik semennyit, az ötödikbe pedig azokat, akik többet sportoltak a WHO által minimumként meghatározott heti 150 percnél (körülbelül az alanyok 27 százaléka tartozott ide).

A szakértők az adatok összegzése után a következőkre jutottak: az első "nem sportoló" csoportba sorolt alanyok 47 százaléka depressziós, 39 százalékuk szorong, 77 százalékuknak vannak alvásproblémáik. A legaktívabbaknál ennél jobbak az arányok: 25 százalékuk depressziós, 28 százalékuk szenved szorongásos tünetektől és 61 százalékuknak vannak alvásproblémáik . A tudósok a sport és a fejfájás gyakorisága közt is találtak lehetséges kapcsolatot. A semmit sem sportolók 48 százalékának fáj havi szinten 25 vagy több napon is a feje, míg a legaktívabbaknál ez az arány 28 százalék.

Mi segíthet még?

A szakemberek szerint a mérsékelt intenzitású, rendszeres mozgás mellett érdemes a nap során többször kevesebbet enni, sok vizet inni, kevesebb koffeint fogyasztani - nem változtatva a kávézási rutinunkon, tehát mondjuk a reggeli és ebéd utáni kávét megtartva. Ezen kívül alakítsunk ki egy nekünk megfelelő alvási rutint, és ahhoz tartsuk is magunkat.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: