A fejfájás meglepő okai

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a túl kevés alvástól, a másnaposságtól, a hormonális változásoktól vagy éppen a folyadékhiánytól is fájhat a fejük. Azt viszont kevesebben tudják, hogy például a táskájuk is okozhat fejfájást.

A táskánk súlya (megpakolva) jobb, ha nem haladja meg a testsúlyunk 10 százalékát. Ellenkező esetben a hordozása túl nagy stresszt róhat a testünkre, ettől pedig előbb-utóbb fájni kezdhet a fejünk. Ráadásul, ha egy nehéz táskát egész nap az egyik vállunkon hordozunk, a vállunkra, nyakunkra túl nagy teher nehezedik, amitől hát- és derékfájás is jelentkezhet afejfájásmellett. Ha gyakran kell sok mindent cipelnünk, egy jó elosztású hátizsák a legjobb megoldás, amit soha ne hordjunk fél vállon - írja a healthista.com.

Meglepő okai is lehetnek a fejfájásnak.
Meglepő okai is lehetnek a fejfájásnak. Fotó: Getty Images

Amikor a fájdalomcsillapító a bűnös

A legjobb fájdalomcsillapító növények - részletek itt.

Ha valaki rendszeresen szed paracetamolt vagy ibuprofent (több mint három alkalommal egy héten), az szintén számíthat fejfájás kialakulására. A túl sok fájdalomcsillapító ugyanis egy idő után már nem enyhíti a fejfájást, hanem az okozója lesz. Ilyenkor érdemes legalább 10 napra abbahagyni a használatukat, és valamilyen alternatív fájdalomcsillapító megoldás után nézni.

Súlyzózásnál erre figyeljünk

Aki rendszeresen végez edzőteremben súlyzós edzéseket, az jó, ha tudja, hogy ha ilyenkor nem figyel oda a légzésére, annak fejfájás lehet a vége. Ha a nagy súlyok emelése közben visszatartjuk a lélegzetünket, az nagyon megemelheti a vérnyomást, ennek következményeképpen pedig akár extrém erősségű fejfájás is felléphet. Ezt elkerülendő, a súly emelése közben próbáljuk kifújni a levegőt, hogy a vérnyomásunkat egyensúlyban tartsuk. Ilyen jellegű fejfájást egyébként egyeseknél meglepő módon a tüsszentés, illetve a köhögés is okozhat.

Lüktető fejfájás az üléstől

Azt, hogy a sok ülés hosszú távon nem tesz jót az egészségünknek, szinte már mindenki tudja. Azt viszont már kevesebben, hogy a sok üléstől lüktető fejfájásunk is lehet, aminek az oka az, hogy a fejünk és az állunk tartósan olyan pozícióba kerül (például a folyamatos monitorbámulástól), ami megnyomja az izmokat és az ízületeket a koponya és a nyak környékén. Figyeljünk arra, hogy tudatosan visszaállítsuk a gerincünket egy olyan pozícióba, minta a fejtetőnk közepét valaki egy zsinórral húzná felfelé, ez segíthet elkerülni a fejfájást. Emellett óránként legalább öt percre álljunk fel, sétáljunk és nyújtsunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)