UV-sugárzás: ezért veszélyes síeléskor

Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér felszínéről rendkívüli módon visszaverődik az UV-sugárzás, így rövid idő alatt nagymértékű UV-hatás éri a szemet. Hosszú távú szemkárosodás nem egy vagy két síelés alkalmával, hanem lassan alakul ki, ezért nagyon fontos, hogy ne csak egy egyszerű napszemüveget hordjunk, hanem olyat, ami oldalról is védelmet nyújt.

Tünetek, amelyeknél azonnali szemvizsgálatra van szükség.

Szemünk védelmére nemcsak nyáron, hanem télen is oda kell figyelni, mert az UV-sugárzás káros hatásai felhalmozódnak a szemlencsében, a retinában, illetve kismértékben a szaruhártyában is -figyelmeztet dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A szakember szerint a károsodás észrevétlenül, lassan, akár évek alatt alakul ki. Mint kiemelte, a leggyakoribb a szürke hályog, amely általában nem egyformán érinti a két szemet, és sokszor már csak akkor veszik észre, ha a jobban látó szem esetében is kialakult a látásromlás, például az esti vezetésnél. Ha a látásélesség 100 százalékról 50 százalék alá csökken, az már a mindennapokban is nehézséget okoz.

Nagy doktor azt mondja, éppen ezért nagyon fontos, hogy ezeket a szembetegségeket a megfelelő síszemüveg hordásával megelőzzük. Viseljünk UV-A- és UV-B-szűrővel rendelkező nap- vagy síszemüvegeket, amik a szemet és környékét is jól takarják, tanácsolja a szakember.

Szemünk védelmére nemcsak nyáron, hanem télen is oda kell figyelni.
Szemünk védelmére nemcsak nyáron, hanem télen is oda kell figyelni. Fotó: Getty Images

Mit kell tudni a hóvakságról?

Nagyon ritka esetben úgynevezett hóvakság is kialakulhat. Ezt az alsó irányból érkező UV-sugárzás idézheti elő azoknál, akik huzamosabb ideig, akár napokig, havas hegyen napsütésben tartózkodnak, és a szemük nem kap megfelelő védelmet. "Ez a nagyon súlyos szemészeti szövődmény heves panaszokat okozhat. Legjellemzőbb tünetei a gyenge látóélesség, a káprázás, a fényérzékenység, a szemvörösödés, az irritáció miatti könnyezés, égő és szúró érzés" - így az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a panaszok jellemzően néhány nap alatt elmúlnak, azonban maradandó szemkárosodást okozhatnak, ezért ilyen magaslati sporttevékenység esetén még erősebb, sötétebb üvegű, speciális szemüveget kell viselni.

Ezek a vitaminok ajánlottak

A szem épségét vitaminokkal is erősíthetjük, hiszen a C-vitamin védhet a szürke hályog kialakulása ellen, a B-vitaminok pedig az idegszövetek működéséhez elengedhetetlenek. A látás folyamatában további fontos szerepe van a D- és E-vitaminoknak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)