Most megtudhatja, mennyire ütősek a fotói

Nagyon pontosan képes megmondani egy amerikai kutatók által készített szoftver, hogy egy fotó mennyire emlékezetes vagy éppenséggel felejthető a szemlélők számára.

Az agya mindenkinek hasonlóképpen működik, de ha van is némi szórás az érzékelésben, a hasonlóság lehetővé teszi, hogy megmérjék, a nagy átlag hogyan reagál bizonyos ingerekre. Például bizonyos vizuális jeleket, képeket megjegyez, míg másokat elfelejt. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei szerint függetlenül attól, hogy milyen tapasztalatokkal és milyen háttérrel szemléli valaki a külvilágot, az emberek fejében átlagosan ugyanazok az emlékképek ragadnak meg, és ugyanazokat felejtik el - hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

Egy 5000 fős online mintán elvégzett teszt során a felhasználóknak ugyanazokat a képeket kellett megnézniük, és egy gomb lenyomásával jelezni, valahányszor egy fotó ismerősnek tűnt a számukra. A képeket ezek alapján pontozták, majd az egészet betáplálták a MemNet rendszerbe, amely az eredményekből tanulva már képes felismerni és rangsorolni az általa látott fotókat.

A LaMem Demo oldalon bárki megnézheti, a saját fotója vajon mennyire emlékezetes mások számára. Az algoritmus a látott képeket egy hőtérkép alapján 0 és 1 pont között értékeli: minél magasabb a pontszám, annál emlékezetesebb az adott kép, illetve annak tartalma. A 0,5-es érték arra mutat, hogy az emberek fele képes felidézni a képet 100 másodperccel azután, hogy látta azt.

Könnyebben beépülhetnek a hosszú távú memóriába azok a dolgok, amiket fontosnak tart az ember. Egy kutatás szerint a legjobban azoknak megy a tanulás, akik számára személyesen is fontos a memorizálandó dolog. Részletek!

A hőtérkép azt is megmutatja, hogy a képnek melyik része a leginkább érdekes. A pirosra színezett terület, amelyre a leginkább emlékeznek, míg a kékes árnyalatú felületekre alig-alig.

Forrás: hvg.hu, MIT.edu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)