Mitől remeghetnek a szemeink?

Bármely életkorban megjelenhet panaszként a szemtekerezgés, amelynek hátterében számos kiváltó ok meghúzódhat.

A betegségre az akaratlan, ritmusos szemmozgás jellemző. Ennek következtében az érintettek rendszerint arra panaszkodnak, hogy az általuk látott kép remeg, ugrál, illetve a veleszületett szemtekerezgésben szenvedő gyermekek látása homályos.

Gyermekeknél a veleszületett szemtekerezgés homályos látást okozhat
Gyermekeknél a veleszületett szemtekerezgés homályos látást okozhat. Fotó: Getty Images

A probléma összességében ritkán fordul elő, egyes becslések szerint 10 ezer emberből csupán 24-nél alakul ki. Európában valamelyest gyakoribb, mint az ázsiai országokban. Bár a szemtekerezgés sok esetben szabad szemmel is látható, a diagnózis felállítását egy speciális vizsgálati eszköz, a nystagmográf segíti.

Milyen tényezők válthatják ki a betegséget? Hányféle típusa létezik? Hogyan lehet kezelni? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)