-2° - +6°
Kettős front

Szemtekerezgés tünetei és kezelése

2020.11.03.

 Szabó Emese

 dr. Volek Éva szemész szakorvos

Mi a szemtekerezgés?

A szemtekerezgés, avagy nystagmus egy akaratlan, ritmusos szemmozgás, amelynek hátterében több kiváltó ok is állhat. Lehet veleszületett vagy szerzett, illetve bármely életkorban előfordulhat.

A szemtekerezgés előfordulása

Pontos adatok nincsenek a szemtekerezgés gyakoriságáról, de egy 2009-es tanulmány szerint 10 ezer emberből 24-nél fordul elő. Ismert az is, hogy az átlag populációt nézve a szemtekerezgés Európában gyakoribb, mint az ázsiai országokban. A probléma érinti a gyerekeket is.

A szemtekerezgés okai

A szemtekerezgés lehet szemészeti eredetű, és mint ilyen, előfordulhat a többi között súlyos fokú rövidlátásnál, szürke hályognál, szaruhártya- vagy üvegtesti borússágnál, kétoldali retinabetegségnél, látóideg-rendellenességnél és albinizmusnál is. Lehet a szemtekerezgés neurológiai eredetű. Ilyenkor például vízfejűség vagy neurológiai problémákat eredményező tumor állhat a hátterében, de okozhatja az egyensúlyozó rendszer zavara is. Kiválthatja a problémát veleszületett citomegalovírus-fertőzés, bakteriális agyhártyagyulladás, oxigénhiányos állapot miatti sérülés is. Megesik, hogy a panasz genetikai vagy metabolikus eredetű.

Lehet a szemtekerezgés fiziológiás vagy élettani is, amely elhaladó mozgó tárgyak fixálása közben keletkezik, vagy amelyet a félkörös ívjárat (ez a belső fül része) ingerlésével lehet kiváltani.

A szemtekerezgés tünetei

A veleszületett szemtekerezgés esetében a gyermekeknek homályos a látása. A szerzett formánál a betegek már nem erről számolnak be, hanem arra panaszkodnak, hogy a látott kép remeg, ugrál.

Szemtekerezgés bármely életkorban jelentkezhet

Szemtekerezgés bármely életkorban jelentkezhet. Fotó: Getty Images

A szemtekerezgés diagnózisa

A szemtekerezgés sokszor szabad szemmel is látható, de pontos vizsgálatára a nystagmográf nevű eszköz szolgál, amellyel a páciens szemmozgását 9 tekintési irányban vizsgálják. A szemtekerezgés legtöbbször gyors és lassú komponensből áll. Irányát a gyors komponens alapján határozzák meg, mert az a jobban észrevehető mozgás.

A gyors komponens iránya lehet horizontális, vertikális, ferde vagy rotátoros, azaz óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányú. Ritka, de létezik úgynevezett retrakciós forma is, amelynél a szemtekék a szemüregben mozognak előre-hátra. Lehet ritmusos vagy ingaszerű is a szemtekerezgés, jellemezhető frekvenciával, illetve azzal, hogy a tekintés iránya vagy a fej helyzete befolyásolja-e.

A gyors komponens és a tekintés irányának viszonya alapján a szemtekerezgés lehet I., II. vagy III. fokú.

Kezelés

A szemtekerezgés önmagában nem gyógyítható, mindig a kiváltó okot kell kideríteni és kezelni.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Volek Éva szemész szakorvosnak.

Kategória: Szemészeti problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szemtekerezgés kezelésére! További kérdésem van Szemtekerezgés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag