Miért van ennyi rövidlátó ember?

Igen gyakori jelenség a rövidlátás: de lehet, hogy teljesen félreértettük az eredetét és kezelését. Lehet, hogy mégsem a génjeink miatt van, vagy azért, mert korán kezdtünk el sokat olvasni?

A BBC szerint az európai és az amerikai kontinens 30-40 százalékának kell szemüveg, mindez pedig egyes ázsiai országokban 90 százalékra is emelkedhet. Ez már utal arra, hogy ha vannak a rövidlátásért felelős gének, azok egyértelmű hátrányai ellenére is át lettek örökítve hosszú évezredek során.

Az éleslátás feltétele, hogy a tárgy pontjairól érkező fénysugarak a szembe kerülve, annak törőközegein (szaruhártya, csarnokvíz, lencse, üvegtest) áthaladva, irányukat megváltoztatva, az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká. A szem össztörőereje kb. 66 dioptriás konvex lencse törőerejének felel meg. Ép fénytörésű, emmetropiás szemben az össztörőerőnek és a szemtengely hosszának (normálisan 24 mm) helyes arányban kell lennie, mert ha bármelyik csökkent, vagy fokozott, a gyújtópont nem eshet az ideghártyára. Ha a végtelenből jövő, idealizált, párhuzamos sugarak a nyugalmi állapotban lévő szemben nem az ideghártyán egyesülnek éles képpé, hibás fénytörésről, ametropiáról beszélünk. Tudjon meg többet, kattintson! Nézzünk csak rá például a kanadai inuitokra: az ötvenes években a fiatal inuitok 10-25 százalékának volt szüksége szemüvegre, míg szüleiknél szinte alig fordult elő ilyen eset: mindez egybevág azzal, hogy hagyományos halász-vadász életmódjukat egy jóval nyugatiasabb, jóléti társadalmi életvitelre váltották.

Ez magával hozza azt a spekulációt is, hogy a rövidlátás az ipari forradalom hozadéka, amellyel Ian Flitcroft, a dublini Children's University Hospital kutatója is egyetért. Érdekes módon - mondja - a szemüveghasználat és az oktatás kapcsolata korántsem olyan szoros, mint gondolnánk, hiába látunk egyetemi órákon rengeteg szemüveget, az ok-okozati viszony egyáltalán nem áll fenn.

Ellenben európai, ausztrál és ázsiai kutatások is arra mutatnak rá, hogy a falak között töltött idő a legerősebb indikátora a szemüvegviselésnek: minél kevesebb időt töltünk kint, annál nagyobb az esélye, hogy szemüvegünk lesz. Mindezt Scott Read, a Queensland University of Technology kutatója a gyakorlatban is bebizonyította: két hétig figyelt iskolásokat, akiknek olyan karórákat adott, amelyek félpercenként mérték, hogy milyen fényerősség van a környezetünkben. A jobb látású diákok nem mozogtak sokkal többet, mint a szemüvegesek, viszont az kiderült, hogy minél több időt töltenek a szabadban, annál kisebb az esélye, hogy szemüveget hordanak.

Előfordulhat, hogy ez azért történik, mert a napfény hatására több D-vitamin termelődik a szervezetben: ez felelős egészséges immunrendszerünkért és agyunkért, így közvetve szemünk egészségéért is. Emellett egy olyan teória is elterjedt még, hogy a napfény hatására több dopamin termelődik a szemben, aminek hatására szemgolyónk jobban tud fókuszálni.

Igen gyakori jelenség a rövidlátás: de lehet, hogy teljesen félreértettük az eredetét és kezelését

Emellett a színérzékelés is közrejátszhat: a kék és zöld hullámhosszok a retina elején fókuszálódnak, a vörös hullámhosszok hátrébb. Mivel a beltéri világítás vörösebb, mint a napsugarak, ezért az eltérő hullámhosszok megzavarhatják a szemgolyó irányítómechanizmusait, azt az üzenetet küldhetik, hogy a szem nem a jó pontra fókuszál, így kénytelen megnőni, hogy kompenzálhassa az eltérést - véli Chi Luu, a University of Melbourne kutatója; mindezt pedig csirkéken is demonstrálták már.

Flitcroft viszont úgy véli, a minket körbevevő dolgok is ronthatnak látásunkon: amit nézünk, az van fókuszban, amire nem nézünk rá, elmosódik, beltérben pedig rengeteg elmosódott, figyelmünket igénylő tárgy van, a négy falon kívül viszont a dolgok általában tőlünk távolabb helyezkednek el, tisztábbak a képek, másként is fejlődik a szemünk egy ilyen környezetben.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: