Miért szeretünk más ételeket felnőttként?

Az emberek jelentős része felnőttként megkedvel olyan ételeket, amelyeket gyerekként esze ágában sem volt megenni, a gyermekkori kedvencekre pedig rácsodálkozik, hogy mit is szerethetett ezeken akkoriban. Mi állhat e változás mögött?

Semmiképpen sem a járványos gyerekhiszti akadályozza a kapros tökfőzelék elfogyasztását serdületlen korban, hanem az, hogy az ízérzékelésünk sejtszinten alakul át gyökeresen. Az ízek érzékelése a szánkban, elsősorban a nyelvünkön elhelyezkedő ízlelőbimbókra épül, ezekben vannak a különféle alapízekre érzékeny receptorok.

családi ebéd
Családi ebéd. Mindenki mást érzékel

Egy átlagos felnőtt szájában 10 ezer ízlelőbimbó dolgozik, amelyek nagyjából két hét után elhalnak, majd újak termelődnek a régiek helyén. Gyerekként még 30 ezer ízlelőbimbónk van, ezeknek a kétharmada a kamaszkorban pusztul el a rendes életciklusa szerint, de aztán nem regenerálódik. A pubertás elmúlásával ismét egyensúlyba kerül az ízlelőbimbók elhalásának és újjászületésének ritmusa.

A gyerekek tehát sokkal intenzívebben, és kifinomultabban érzékelik az ízeket, mint a felnőttek. És ez nem csak mennyiségi kérdés. Gyerekkorban sokkal több kalóriára van szüksége a szervezetnek, ezért az ízlelőbimbók a magas energiatartalmú, vagyis cukros és zsíros ételekre hangoltak. Ezért imádják annyira az édességet a kisgyerekek. Mivel érzékenyebb az ízlelésük, a keserű és savanyú ízeket is erősebben érzik, ezért az ilyen ízű ételek taszítóak lehetnek számukra, mert egyszerűen túl keserűnek vagy túl savanyúnak érzik őket. (Egyes kutatások ezzel magyarázzák, hogy a gyerekek miért nem szeretik a zöldségeket.)

Vajon mi lehet az oka annak, hogy egyesek ki nem állhatják például a kelbimbót, mások viszont szívesen ennék akár minden nap? Lehetséges, hogy az ízlelőbimbóinkat is a genetikai örökségünk irányítja? Részletek!

A kamaszkor végére kialakuló ízlelőbimbó-térkép 40 éves kor körül kezd újra megváltozni, ilyenkor lassul le az új receptorok növekedési üteme, miközben a régiek elhalása ugyanúgy megy tovább. Az eredmény: ahogy idősödik az ember, úgy tompul az ízérzékelése. (És azzal párhuzamosan a szaglóérzéke is: 80 éves korra az embernek gyakorlatilag alig marad szaglása.) Ennek a hatása, hogy a középkorú, és idősebb emberek az intenzívebb ízű és fűszeresebb ételeket szeretik. Ez a folyamat magyarázza tehát, hogy miért szeretünk más-más ételeket gyerekként, felnőttként, és idős korunkban.

Forrás: Index.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: