Így lát egy színvak ember

Az emberek nagy többsége számára a színlátás teljesen természetes, de van néhány százalék, aki valamelyik alapszínt nem érzékeli megfelelően. Ezen nem lehetett segíteni - egészen a közelmúltban megjelent korrekciós szemüveg megjelenéséig.

Háromféle színvakság van

Piros-zöld, kék-sárga és teljes (amely nagyon ritka). Az innovatív szemüvegeket arra hozták létre, hogy a vörös-zöld színvakságon segítsenek, amely a leggyakoribb színlátási hiányosság. A vörös-zöld színvakság a férfiak legfeljebb 8 százalékát és az észak-európai származású nők mintegy 0,5 százalékát érinti, vagyis világszerte 300 millió embert. A férfiak azért sokkal nagyobb valószínűséggel színvakok, mert az érintett gén az X kromoszómán öröklődik. A nőknek 2 X kromoszómájuk van, és ha valamelyik X kromoszómán jelen van a funkcionálisan jól működő gén, akkor kiküszöböli a másik X kromoszómán a hibát.

színvak
A színvakság hátrányos lehet a mindennapi életben. A hiba a génekben van

Hogyan működnek a szemüvegek?

Amikor körülnézünk, és látjuk a színeket, akkor ez azért lehetséges, mert a szemünkben lévő piros, zöld és kék színérzékelő csapok lefordítják az agynak a fény különböző hullámhosszait. De ha egyes csapsejtjeink hibásak, akkor a szemünk által befogadott fény hullámhossza nagyobb átfedésben lesz a szokásosnál, ami zavaró a színek megkülönböztetésében. Az EnChroma nevű cég által kifejlesztett lencsék úgy néznek ki, mintha egy közönséges napszemüveghez tartoznának, mégis fokozzák a piros és zöld fény telítettségét, amelyet a szem egy speciális szűrőn keresztül fogad be. Ezzel a vörösek és a zöldek jobban láthatóvá válnak. Ezek a szemüvegek már 2012 óta beszerezhetőek, de mára versengő kínálat bontakozott ki a színszűrős lencsékből.

"A színvak emberek nem fekete-fehérben látják a világot, hanem a színeket másképp értelmezik, mint a normál színlátásúak" - magyarázta Barrett Katz, a New York-i Albert Einstein Orvosi Főiskola szemészeti, neurológiai és idegsebészeti professzora. A piros-zöld színvakok barnát látnak ott, ahol a nagy többség pirosat. Katz szerint ezek az emberek egyáltalán nincsenek tisztában a hiányosságukkal, amíg nem végeztetnek velük színlátási tesztet vagy fedezik fel a problémát véletlenül.

A színvakok nem észlelik, hogy napfényre kerülnek

Más színvak vagy színtévesztő emberek viszont úgy érzik, hogy ez nagy hátrány. A megfelelő ruha kiválasztásának nehézségéről szóló sztereotíp példán túl a színvakok például nem észlelik, hogy napfényre kerülnek, illetve nem tudják megkülönböztetni a zöld banánt az érett sárgától. Bajban lehetnek a közlekedés során a lámpajelzések értelmezésénél, vagy nehezen állapíthatják meg, hogy az akkumulátort teljesen feltöltötték-e vagy még töltődik. De a színes salátatálat sem találják étvágygerjesztőnek, ahogy képtelenek élvezni a virágoskertek pompáját.

A színvakság és színtévesztés olyan érzékelési probléma, amely nem ront jelentősen az életminőségen, mégis kellemetlen lehet, hiszen számos dolgot színkódok jelölnek, például a forgalomirányításban. Most átkalibrált színvilágú képekkel érezhetővé tették a problémát azok számára is, akik érzékelésével nincs semmilyen baj. Részletek!

A szemüveg azonban nem végleges megoldás a színvakok számára: olyan munkakörökben például, ahol tökéletes színlátás kell, továbbra sem dolgozhatnak. A génterápiák fejlődésével azonban talán a nem is távoli jövőben már megtalálják az orvosok a megoldást a rendellenesség kezelésére. Így a páciens megfelelően működő géneket kaphat, amelyek lehetővé teszik, hogy a színeket helyesen érzékelő sejtek fejlődjenek ki a retinában. Egy majmokkal végzett kísérlet már 2009-ben igazolta ennek az elképzelésnek a megvalósíthatóságát.

Forrás: howstuffworks.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)