Hét tévhit a hallássérültekről

A testi fogyatékosságuk miatt hátrányos helyzetű emberekre mindig egy kis tartózkodással vagy idegenkedéssel, sajnálattal néznek a többiek. Nem tudják, hogy mit is kezdjenek a megszokottól eltérő képességű társaikkal. Emiatt számos tévképzet kering a hátrányos helyzetűek viselkedéséről.

Minden hallássérült jelbeszéddel kommunikál

A halláskárosodás széles spektrumot ölel fel, és a nagyothallók vagy süketek annak megfelelően kommunikálnak, hogy mennyi hangot képesek érzékelni és megkülönböztetni, hogy viselnek-e hallókészüléket, kaptak-e implantátumot, a kor miatt kopott meg a képességük, elvesztették-e a hallását, milyen szintű audiológiai képzés kaptak, és milyen szituációban hallják a hangokat. A halláscsökkent emberek többsége nem jelnyelvet használ, de ez fontos azoknak, akiknek a kommunikációja ettől függ. Többnyire a süketnémák alkalmazzák a jelbeszédet, akik születésükkor sem érzékelték a hangokat, és emiatt nem tudták megtanulni a beszédet.

Ha növeljük a hangerőt, akkor megértik, amit mondanak nekik

Van egy pont, amelytől fogva a hangerő már torzítja a hang minőségét. Ahhoz, hogy megfelelően tiszta maradjon a hangot egy mikrofon segítségével közvetlenül a fülbe kell juttatni, ahogy a hallókészülékek is teszik. A nagyothallót segíti, ha közel ül a hangszóróhoz vagy a beszélőhöz, de ez nem helyettesíti a hallássegítő rendszert. A kiabálás és túlzott hangsúlyozás pedig torzítja a beszéd természetes ritmusát, és nehezebbé teszi szájról olvasást.

A hangos beszéd nem könnyíti meg a hallássérült dolgát, ezen a hallókészülék segít
A hangos beszéd nem könnyíti meg a hallássérült dolgát, ezen a hallókészülék segít

Siketség és nagyothallás: mi a különbség? A hallássérülésnek különböző fokozatai vannak az enyhe nagyothallástól a siketségig. Előbbi esetben a hallás bizonyos készülékekkel korrigálható, a siketek azonban teljes csendben élnek. Kattintson!

A hallókészülékek és cochleáris implantátumok visszaállítja a normális hallást

A normális hallás hallókészülék viselésével vagy cochleáris implantátum segítségével sem áll vissza. Ez nem ugyanolyan, mint a szemüveg. A hallókészülékek növelik a hangerőt, de nem lesz szignifikánsan jobb az érthetőség, vagy jön közelebb a beszélő hangja. A cochleáris implantátum elektromos jelekké alakítja a hanghullámokat, amelyek azonban nem felelnek meg a természetesen hallás során kialakult jeleknek. Az implantátumok hatékonysága függ az egyén sajátosságaitól, például a siketen eltöltött életévek számától, a beültetéskori életkortól (az egész fiatalkorban beültetett implantátumok esetében gyakran teljes kommunikációkészség alakul k). Az orvosok inkább sikerekről, a betegek inkább sikertelenségekről számolnak be.

Azoknak az embereknek, akik elveszítették a hallásukat, általában korlátozottak az intellektuális képességeik

A halláskárosodott emberek intelligenciaszintjének megoszlása ugyanazt a mintát mutatja, mint a teljes lakosságé. Azaz a hallás képességének semmi köze az észhez. Ha nem megfelelően kommunikálunk egy hallássérülttel az félreértheti vagy meg sem hallja a neki szánt információt, így olyan reakciót adhat, ami nem felel meg a várakozásoknak. Ha egy hallássérült kísérőjének beszélünk, a kommunikációval megcélzott ember helyett, akkor ezt a hatást csak felerősítjük.

A halláskárosodottak többnyire öregek

A statisztikák szerint csak a halláskárosodottak 30 százaléka idősebb 65 évesnél.

Amikor a nagyothalló nem ért meg valamit, nem baj. Közölni kell vele, hogy ez nem fontos, vagy majd később elmondom

Ez az eljárás egy hallássérült számára nagyon frusztráló, hiszen a hiányzó képességével szembesíti. Másrészt joggal érezheti úgy, hogy senkinek sincs joga eldönteni helyette, hogy neki mi a fontos és mikor.

A hallássérültek durvák és rámenősek

A hallássérült , ha megszakítja a beszélgetést, mert nem hallja a beszélőt, az nem durvaság. A hallássérültek tisztában vannak vele, hogy milyen pozíciót kell felvenniük (például közelebb kell kerülniük a beszélőhöz), hogy megértsék, ami elhangzik, vagy könnyebb legyen számukra a szájról olvasás. Ez eltér az ép hallásúaktól megszokottak viselkedésétől, így néha úgy tűnik, mintha tolakodók volnának.

Forrás: Huffington Post

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: