Házi praktikák szemfáradtság ellen

Ég a szeme, hunyorognia kell, gyengébbnek érzi a látását, esetleg a feje is gyakrabban fáj? Mindezt szemének túlerőltetése is okozhatja. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, mit tehet a szemfáradtság ellen.

Ilyen a túlerőltetett szem

A szem fáradtságát vagy gyengeségét, a látási panaszokat okozhatja a szem nem megfelelő fényben való használata, szürkületi vagy éjszakai vezetés, túl sok monitor előtti munka, tévézés, stressz, száraz, légkondicionált szobai , vagy szennyezett utcai levegő, cigarettafüst, de akár bakteriális vagy vírusos fertőzés is.

Mennyire segítünk egyik legfontosabb munkatársunknak, a szemünknek? szem szemvidítófű borogatás szemfáradtság szemészeti problémák látás
Mennyire segítünk egyik legfontosabb munkatársunknak, a szemünknek? Fotó: Getty Images

Kísérőjelensége lehet más megbetegedéseknek , például anyagcsere- vagy hormonális zavaroknak is. Ilyenkor úgy érezzük, hogy szárazon ég a szemünk, mintha még nyitva tartani is nehéz lenne, nyomás jelentkezik a szemgolyónk mögött, és folyton késztetést érzünk, hogy odanyúljunk, megdörzsöljük a szemünk környékét.

Nem tökéletes látás, visszatérő fejfájás is kísérheti a szem kifáradásának tüneteit . Ezek a panaszok jelezhetnek rejtett látáshibát, illetve azt is, hogy szemüvegünk cserére szorul. Mit tehetünk "házilag"?

Nézzünk körül!

Első lépésben tanácsos megnézni, milyen körülmények között töltjük napjaink nagyobb részét, mennyire segítünk egyik legfontosabb munkatársunknak, szemünknek. Elegendő-e a fény az olvasáshoz, jó irányból érkezik-e az íróasztalunkra, nem kell-e hunyorogni, például a rosszul, a fénnyel szemben elhelyezett monitor előtt, rendszeresen van-e szellőztetve a helyiség, nem túl száraz-e a levegő a szobában és így tovább.

Milyen szembetegségek öröklődnek? Részletek itt .

A szemüvegesek rendszeresen ellenőriztessék, megfelel-e még szemük állapotának a lencse, nincs-e összekarcolódva az üveg. Figyeljék meg azt is, a kontaktlencse viselése milyen hatással van a szemükre, nem szárítja-e ki. A dohányzás, a dohányfüst passzív elviselése is hozzájárulhat a szem kifáradásához, ha csak lehet, jobb lenne mellőzni.

Borogatás a szemre

Természetgyógyászok a szemre helyezett nedves borogatásokat javasolják a szemfáradtság ellen. Erre a célra alkalmazható a szemvidítófű, a fehér mályva, az édesköménygumó, a bodzavirág, a búzavirág, a gyermekláncfű virága, a sárgarépa pépje, a sóskalevél és a fekete tea is. A gyógyfüveket felfőzve, majd gézcsíkba tekerve kell a szem elé helyezni. Kúraszerűen, több héten át ajánlják alkalmazását. A kamillavirág főzete irritálhatja a szemet, azzal tanácsos vigyázni.

A kamillavirág főzete irritálhatja a szemet, azzal tanácsos vigyázni, szem szemvidítófű borogatás szemfáradtság szemészeti problémák látás
A kamillavirág főzete irritálhatja a szemet, azzal tanácsos vigyázni.

Kössük össze a kellemest a hasznossal, az egészségessel: az arcfrissítő kozmetikai pakolásokat ki lehet egészíteni úgy, hogy a túlságosan igénybe vett szemünk is kapjon egy kis frissítő kényeztetést. Például az arcpakolás során a szemre helyezett uborkaszeletek nyugtatják a fáradt szemet, és természetesen már az is jót tesz, ha ez idő alatt - akár csak tíz percig - behunyt szemmel pihentetjük. Kellő óvatossággal kíméletes szemfürdőt is vehetünk, ha hűvös, tiszta vízzel telt tenyerünkbe, vagy tálkába "belepislogunk".

Kell a torna és kell a pihentetés is

Néhány egyszerű szemtorna sokat segíthet: megmozgatja a szem körüli illetve a szemben lévő finom izmokat, frissíti, élénkíti a vérkeringést. Ha például lassan tízszer lehunyja és kinyitja a szemét, vagy pislog, azzal nedvesíti, újra vékony, filmszerű könnyréteggel vonja be a szemét.

"Körözzön" a szemével: nézzen jobbra, balra, felfelé, lefelé, a fejének mozdítása nélkül. A szem izmainak tudatos ellazítása is jó hatású. Ehhez hunyja be a szemét, árnyékolja be a tenyerével, és képzelje el, hogy egy sötét doboz mélyére néz. Az ujjbeggyel való finom masszírozás is jót tesz, de ügyeljen rá, hogy magára a szemgolyóra ne gyakoroljon nyomást közben.

A napba nézni ártalmas, de egy kis "napfürdőzés", vagyis napozás közben, csukott szemmel a fény felé fordítani az arcunkat nemcsak kellemes, hanem a szemet is frissíti. Jól teszi, ha kihasznál minden percet, amikor pihentetheti túlerőltetett szemét: például telefonálni lehunyt szemmel is lehet.

Számítógépe előtt végzett munka során óránként pár percre álljon fel, kicsit lazítsa ki, mozgassa meg tagjait - ez a rövid pihenés a szemének is használ.

Csínján az öngyógyszerezéssel!

A szem az egyik legérzékenyebb szervünk , így bármilyen szemtünet, látászavar jelentkezik, tanácsos komolyan venni, és mielőbb szakorvossal konzultálni róla. Ha a fenti, egyszerű, házilagos módszerek nem szereznek tartós könnyebbséget, ha a szem kipirosodik, és az égő érzés, a viszketés, a szárazság nem múlik el egy-két nap alatt, akkor feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni.

A szem gyógyszereire, még az ún. műkönnyekre is különösen érvényes, hogy személyre szabottak, tehát bármennyire is bevált valamelyik családtagunk esetében, másnak felírt gyógyszert nem szabad orvosi javaslat nélkül alkalmazni.

Vannak olyan panaszok, tünetek is , amelyekkel még egy-két napot sem szabad várni, hanem sürgősen szakorvoshoz kell fordulni vele: ilyen például az éles fájdalom, a látás hirtelen rosszabbodása, a hunyorgatás, pislogás, a látómező elcsúszása. Ezek a jelenségek ugyanis súlyos szemészeti, neurológiai vagy egyéb elváltozásokat jelezhetnek, többek között retinaleválást, glaukómát, agyvérzést, daganatot, amelyeknél az időbeni orvosi beavatkozás még súlyosabb bajt, akár vaksághoz vezető károsodást előzhet meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: