Ezt jelentheti, ha kihűl az orrunk

Azt hihetnénk, hogy a hideg orr csupán annak a jele, hogy alacsony a hőmérséklet, és kicsit kihűltünk, csakhogy ez nem minden esetben igaz. Meglepő módon egyéb dolgok is állhatnak a háttérben, amikre érdemes lehet figyelmet fordítani.

A Brightside cikke összegyűjtötte, hogy mit jelezhet ez a furcsa, ártatlannak hangzó tünet. A hideg orr például annak a jele is lehet, hogy az orrunkban nem megfelelő a vérkeringés. Ha sokáig vagyunk olyan helyen, ahol alacsony a hőmérséklet, a testünk úgy próbálja megőrizni a hőt, hogy a vérkeringést a létfontosságú szervek felé irányítja. Emellett az orr azért is képes korán jelezni, hogy kezdünk kihűlni, mert minimális mennyiségű zsírszövet van benne. Ilyenkor igyunk egy csésze meleg teát, vegyünk fel még egy pulóvert, vagy próbáljunk egy keveset mozogni, mivel ez élénkíti a vérkeringést.

Bajt jelez a féloldali orrdugulás Gyakori tünet az orrdugulás, ám ilyenkor jellemzően mindkét orrnyílás eldugul - vagy felváltva egyik, majd a másik. Ha azonban csak az egyik oldalon jelentkezik, akár súlyos betegségek tünete is lehet.

Komoly szellemi munka és lassú anyagcsere jele is lehet

A University of Nottingham kutatása szerint összefüggés lehet a testhőmérsékletünk és az agyunkat érő stressz mennyisége között. Éppen ezért a hideg orr akár annak a jele is lehet, hogy az agyunk fokozott igénybevételnek van kitéve. Ha tehát komolyabb szellemi munka közben érezzük azt, hogy kihűlt az orrunk, akkor érdemes lehet egy kis pihenőt tartani, mivel lehet, hogy az agyunk próbálja így jelezni, hogy kissé túlterhelődött.

Több dolgot is jelezhet, ha hideg az orrunk. Fotó: Getty Images
Több dolgot is jelezhet, ha hideg az orrunk. Fotó: Getty Images

Ha pedig már a stressznél tartunk: az erőteljes érzelmi stressz kiválthat Raynaud- szindrómát , amelynek az egyik tünete, hogy a végtagokban, egyes testrészekben átmenetileg összeszűkülnek a vérerek, ami az adott részen zsibbadást és kihűlést okozhat, ami néhány percestől akár több órás időtartamig is kitarthat. A Raynaud-szindróma gyakoribb a nők körében, illetve azoknál, akik hűvösebb éghajlaton élnek.

Ha nem termelünk elég pajzsmirigyhormont, az többek között az anyagcsere lelassulásával is járhat. Ha pedig az anyagcsere lelassul, akkor a testünk hőt és energiát kezd raktározni, aminek következményeképpen a végtagokban illetve egyes testrészekben csökkenhet a hőmérséklet, és ez az orrunkra is igaz lehet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)