Az árpa előfordulása és okai

Az emberek nagy része életében legalább egyszer "növeszt" árpát, de ha többször ismétlődik, komoly baj lehet a háttérben.

Mitől alakul ki az árpa?

A szemárpa (hordeolum) jól gyógyítható szemhéjgyulladás , az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés, bárkinél előfordulhat. Az emberek nagy részénél legalább egyszer megjelenik a kis duzzanat.

A szemhéjak külső és belső felületén számtalan különböző típusú mirigy található. A belső felületen elhelyezkedő Meibom-mirigyek gyulladása az úgynevezett belső árpát (hordeolumot), míg a szemhéj külső részén található Zeiss-és Moll-mirigyek gyulladása pedig a ritkábban kialakuló külső árpát okozza. Legtöbbször (a kötőhártyán és a szemen, a pillák között élő) baktériumok tehetők felelőssé a gyulladásért - ezek között vannak például bizonyos staphilococcus-törzsek is.

Immunhiányos állapot is okozhatja

Az árpa hétköznapi, jól gyógyítható szemhéjgyulladás. Életében legalább egyszer az emberek nagy százaléka "növeszt" egyet. Ha többször ismétlődik, és a megfelelő kezelésre nem jól reagál, diabétesz, illetve az immunrendszer szerzett gyengesége állhat a háttérben. A betegségről bővebben az alábbi cikkre kattintva olvashat!

A szervezet védekezőképességének ( cukorbetegség , legyengült immunrendszer, egyes vírusfertőzések) csökkenése éppen ezért növeli a szemárpa kialakulásának az esélyét, hajlamosító tényező lehet a nem kellően higiénikus (huzatos, poros, szennyezett, olajos) környezet, kisgyermekeknél többször ismétlődhet, a szintén gyakori felső légúti hurutokat követve, de bizonyos rossz szokások (szemhéjak erős dörzsölése koszos kézzel), valamint a túlzott sminkhasználat miatt is kialakulhat. Amennyiben a hajlamosító tényezők továbbra is fennállnak, a szemárpa kiújulhat.

Ha az árpa többször ismétlődik, makacs és a megfelelő kezelésre nem jól reagál, érdemes vércukorvizsgálatot kérni az esetlegesen még fel nem ismert diabétesz tisztázására, illetve az immunrendszer szerzett gyengesége, immunhiányos állapot is állhat a háttérben. Gyakran az alapbetegség kezelésével már csökkenthető az árpa kiújulásának esélye.

A szemárpa jól gyógyítható szemhéjgyulladás, az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés, árpa szemárpa szembetegség jégárpa szemhéjgyulladás belső árpa külső árpa
A szemárpa az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés

Akinek már egyszer volt árpája fontos, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektessen a megelőzésre, a szem és környékének higiéniájára, kerülni kell a szennyezett (poros, olajos) környezetet, a szem dörzsölését és a túlzott sminkhasználatot, fokozni kell a szervezet védekezőképességét. Csökkent védekezőképesség esetén ugyanis súlyosabb szemhéjtályog is kialakulhat, a gyulladás tovább terjedve a szemgödör mélyebb részébe még az érhálózatba is betörhet, további súlyos szövődményeket okozva, mint amilyen például a trombózis .

Maga az árpa kezelése gyulladáscsökkentő kenőccsel történhet, mivel hatása nagyon lassú, így általában műtét során kivágják az elváltozást. Fontos tudni, hogy a fent említett szemárpa nem egyenlő a jégárpával (chalasion). Ez utóbbi a Meibom-mirigyek hosszú időn keresztül fennálló gyulladása miatt alakul ki. Ilyenkor mindössze egy apró fájdalmatlan göb jelenik meg a felső szemhéj középső részén. Panaszokat általában nem okoz, de ha megnövekszik, ronthatja a látást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)