Szemészeti problémák

Legféltettebb érzékszervünk a látás. A szem felépítése és működése bonyolult, de legalább annyira lenyűgöző is: ez a csodálatos - több védelmi berendezéssel is ellátott - szerkezet szabályozza a beengedett fény mennyiségét, közeli és távoli tárgyakra fókuszál, képeket állít elő és továbbítja az agyba. A látás folyamatának minden állomásán - kezdve már a szemet védő berendezésektől - a látószerv minden része sérülékeny, a legkülönbözőbb megbetegedések fenyegetik - lehetőség szerint védeni, kímélni kell, és a szemet illetve a látást érintő kisebb elváltozásokkal is érdemes szakorvoshoz fordulni, nem szabad elhanyagolni.

Szemhéjgyulladás tünetei és kezelése

Mi a szemhéjgyulladás?

A szemhéj a szem felszínét, a szemgolyót védi a károsodásoktól. Gyulladása nem külön betegség, hanem egy tünet, ami elsőként gyakran a szemhéjszélen jelentkezik vagy hevenyen, vagy idülten. A szemhéjgyulladásoknak vannak olyan típusai, amelyek csak a szemhéjszél egy részét érintik, és olyanok is, amelyek az egészét.

Tünetek

A szemhéjgyulladás előfordulása

Gyakori problémáról van szó, bárki érintett lehet. A kockázat a cukorbetegeknél az átlagnál is magasabb, náluk sűrűbben fordul elő szemhéjgyulladás, sőt van, hogy ennek kapcsán a szemész fedezi föl a cukorbetegséget.

A szemhéjgyulladás okai

Sok oka lehet a szemhéjgyulladásnak. Vannak például olyanok, amelyek allergiához köthetőek. Ezek egyaránt lehetnek akutak és krónikusak is, jellemzően ödéma is társul hozzájuk. Okozhatja őket pollen, de akár rovarcsípés is. Gyulladást kiválthat az is, ha valamilyen idegen test vagy kórokozó kerül a szembe.
Viszonylag gyakran begyulladhatnak a szemhéj zsíros lipidváladékot termelő mirigyei is. Ezeket általában árpának nevezik, illetve ha elhúzódóbb a gyulladás, akkor jégárpának. Ilyenkor a probléma oka az, hogy a mirigyek kivezető járatai eldugaszolódnak, befertőződhetnek, ezzel pedig jól körülhatárolható területen szemhéjgyulladást váltanak ki. Kivizsgálásuk során különösen figyelni kell arra, hogy a duzzanat hátterében nehogy valamilyen tumoros elváltozás húzódjon meg. A szemhéjon ugyanis bazaliómák és egyéb daganatok is növekedhetnek. Közvetetten a könnyutak gyulladása is okozhat szemhéjgyulladást, leggyakrabban az alsó szemhéjakon. Ilyesmi jellemzően megfázás következtében alakul ki, annak során fertőződik be a könnycsatorna nyálkahártyája, ami akár a későbbiekben, a hosszan fennálló gyulladás következtében hegesedést is okozhat. Ritka, de súlyos szövődmény, ha tályog is kialakul a könnyutakban.
A szemhéjgyulladás nem feltétlen szembetegségekhez kapcsolódik, előfordul, hogy bőrbetegségek, egyéb fertőzéses állapotok miatt alakul ki. Erre jó példa a herpesz vírus okozta gyulladás, amikor a fertőzés ráterjedhet a szemhéjakra, de akár a szemgolyóra is. Ilyenkor a vírus az idegek mentén vándorolva, azok ellátási területének megfelelően jut el többek között a szemhéjhoz. A herpesz különösen akkor fertőző, ha a bőrfelszínen megjelent pici hólyagok megnyílnak.
Vannak olyan szemhéjgyulladások, amelyek a szemhéj hibás állásából fakadnak. Ennek hátterében az áll, hogy idős korban meglazulhatnak azok a finom szalagok, amelyek a szemhéjat a megfelelő helyzetben tartják, emiatt pedig kibillen az alsó szemhéj. A hibás szemhéjállás következtében a könny elvezetése a szemfelszínről zavart szenved, és így a könny nem képes ellátni a szem védelmét, gyulladásban tartva ezzel a szemfelszínt és a szemhéjat is.
Ha a szemhéj befelé billen, akkor a szemhéjat az azt befedő váladékos pillaszőrők irritálják, illetve a szemfelszínt karistoló szempillák okozhatnak idült gyulladást. Ez azért komoly probléma, mert a folyamatos irritáció és mechanikai károsodás hegesedést is okozhat a szemfelszínen, amely akár a látást is veszélyeztetheti. Szemhéjgyulladást a hibás állású szempillák önmagukban is okozhatnak. Jellemzően 60 év fölötti hölgyeknél a csüngő felső szemhéj is okozhat gondot, gyulladása esetén a szemhéj megduzzadhat, és így akár a látást is zavarhatja.

A szemhéjgyulladás tünetei

A szemhéjgyulladás rendszerint ödémával és bepirosodással jár, fájdalom nem minden esetben kíséri. Önmagában is járhat fájdalommal, különösen akkor, ha kiütések is jelentkeznek. Tipikusan ilyen a herpesz okozta gyulladás, ami a fájdalom mellett gyakran okoz égő, viszkető érzést.

A szemhéjgyulladás diagnózisa

A diagnózis felállítása a szemorvos feladata, rutin szemvizsgálattal történik.

A szemhéjgyulladás kezelése

A szemhéjgyulladásokat rendszerint szemészorvosok kezelik, de egyes betegségek - például herpesz - esetén bőrgyógyászok bevonására is sor kerül. Ilyen esetben a problémát érdemes mindkét szakorvosnak megmutatni. Van, hogy fül-orr-gégész közreműködésére is szükség van. Utóbbira akkor kerül sor, ha a gyulladás a melléküregek gyulladásából terjed át a szemhéjakra.
Mivel a szemhéjgyulladás nem betegség, hanem tünet, mindig az azt kiváltó okot kell megpróbálni kezelni, megszüntetni.
Ha a háttérben valamilyen fertőzés áll, akkor célzottan adnak antibiotikumot, illetve herpesz esetén is célzottan történik a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a herpeszfertőzés nagyon kiterjedt, és a tünetek az arc más területein is megjelennek, akkor szükség lehet szájon át szedhető, tehát szisztémás gyógyszeres kezelésre is. Ilyen esetben a kezelésbe rendszerint bőrgyógyász is bekapcsolódik.
A kezelések mellett egyes kórképeknél fontos a rendszeres szemhéj-higiénia is, ennek szükségességére a szemészorvosok mindig külön fölhívják a betegek figyelmét: ennek során egyebek mellett a szemhéj felszínéről rendszeresen le kell tisztítani a pillaszőrök tövében letapadt váladékot. Fontos az is, hogy ennek során a szemhéj mirigyeinek váladékát finoman"kipréseljék".
Ha hátterében a kibillent szemhéj miatti folyamatos könnyezés áll, akkor a szemhéjat műtéttel lehet a megfelelő helyzetbe visszabillenteni, korrigálni. Ezek műtéti megoldásai kifelé és befelé billenő szemhéjaknál is alkalmazhatóak. A tumoros elváltozásokat, például bazaliómákat szintén műtéttel lehet és kell eltávolítani.

A szemhéjgyulladás gyógyulási esélyei

Alapvetően jók a gyógyulási esélyek. A gyógyulás időtartama rendszerint attól függ, milyen gyorsan sikerül a kiváltó okot megszüntetni.

A szemhéjgyulladás megelőzése

Maximálisan figyelni kell a szem higiéniájára, a szemkörnyék tisztán tartására. A nők kockázatát növeli, ha a szemhéjak szélét is kifestik. Ez azért nem szerencsés, mert a smink apró szemcséi eltömíthetik, illetve befertőzhetik azoknak a kis mirigyeknek a kivezető járatait, amelyek a könny fontos komponenseit is termelik.

A szemhéjgyulladás szövődményei

Ha a szemhéjgyulladás hosszan fennáll, akkor hegesedhet a szemhéj. Utóbbi hibás szemhéjálláshoz vezethet, amely akár a látást is veszélyeztetheti.

Hasznos tudnivalók a szemhéjgyulladásról

A népgyógyászatból ismeretes szereket, például a kamillát, szemvidítófüvet, körömvirágot csak nagy elővigyázatossággal szabad használni. Ennek oka, hogy vannak köztük olyanok - például a kamilla -, amelyek allergizálhatnak, és ezzel még nagyobb bajt, még komolyabb szemhéjgyulladást okozhatnak. Másrészt hatásosságukat sem támasztják alá klinikai tesztekkel igazolt eredmények.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kusnyerik Ákos szemész szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.