A Rorschach-teszt rejtélye: mitől működik?

HáziPatika

A pszichoanalízishez használt Rorschach-teszt működése régi rejtély, hiszen az amorf alakzatú tintapacákba belelátott tartalmak adnak lehetőséget a páciens személyiségstruktúrájának feltárására. A megválaszolatlan kérdés az, hogy a foltok miért váltanak ki könnyen képzettársításokat, mit látunk bennük?

Mitől működik a Rorschach-teszt?

E rejtély azért is fejthető meg nehezen, mert a különböző emberek a legkülönfélébb válaszokat adják ugyanazokat a tintafoltokat látva. Van, aki egy ország körvonalait, más egy állatot, megint más valamilyen transzcendens jelenést vél felfedezni a pacnikban. A PLOS ONE folyóiratban minap közzétett tanulmány éppen azt vizsgálja, hogy az emberek miért látnak annyi különböző képet a Rorschach-féle foltokban.

RorSchach, Rorschach-teszt bionikus szem a látás látás szem képzettársítás
A Rorschach-teszt egy ábrája. Fraktálokat látunk benne

Hermann Rorschach svájci pszichoanalitikus a tesztet arra találta ki, hogy megzavarja az agyban a vizuális kéreg működését, s hozzáférjen az így létrejövő képzettársításokhoz. Azt ma már tudjuk, hogy mindegy, ha valaki angyalt, pillangót vagy egy széltől cibált köpenyt lát a képen, ez ugyanis nem ad megbízható jelzést a mentális állapotról, s az eredményt csak egy puzzle egyetlen elemeként használhatják fel a pszichológusok.

Hogyan gyógyítja ez a látást?

A mostani tanulmány nem a lélekgyógyászat céljait hivatott szolgálni. Richard Taylor fizikus ugyanis egy bionikus szem kifejlesztésén dolgozik, amellyel retinabetegségben szenvedő vak embereknek szeretné visszaadni vagy megadni a látást. "Annak érdekében, hogy ezt megtehessük, meg kell értenünk, hogy normálisan hogyan működik a látás" - mondta a University of Oregon tudósa.

Taylor és munkatársai rájöttek számos folt elemzése után, hogy a Rorschach foltok valójában fraktálok, azaz olyan minták, amelyekben minden egyes rész az egészhez nagyon hasonló kicsinyített másolat. Eleve gyanították, hogy fraktálokkal lehet dolguk, mert Rorschach kezdetben úgy állította elő e mintázatokat, hogy a tintával összekent papírlapokat kettéhajtotta, s olyan erősen nyomta össze, hogy a festékanyag behatolt a papír rostjai közé. A folyadékokról pedig már régen kiderült, hogy fraktál mintákat képesek előállítani.


Miután kiderült, hogy valóban fraktálokról van szó, annak megfelelően osztályozták az ábrákat, hogy milyen bonyolultak a fraktálminták. Azt találták, hogy minél komplexebb egy fraktál annál kevesebb képet képesek belelátni az emberek. Ennek fontossága csak akkor érthető, ha tudjuk, hogy a természet tele van fraktálokkal: a fák, a szárazföldek partvonalai, a felhők mind-mind fraktálok.

Tehát, ha egy Rorschach-foltot bámulunk, akkor egy olyan rajzolat tárul elénk, ami nagyon ismerős egy csomó más dologról, amit a természeti világban látunk Ha a kép nagyon összetett, akkor már csak kevés dologra fog hasonlítani, s a képzettársítások száma leesik.

Kőváry Zoltán pszichológus elérte, hogy a H&M az egész világon bevonja egy pulóverét, aminek mintája a Rorschach-teszt egyik ábrája alapján készült. Vajon miért fontos ez, és miért olyan nagy siker? Részletek!

 "A kutatásunk középpontjában elsősorban az a jelenség állt, amit fraktálgördülékenységnek nevezünk" - mondta Taylor. Idővel a szemünk és az agyunk által alkotott vizuális rendszer képes gyorsan feldolgozni a nagyon fraktálgazdag képeket is. Ilyenek a természetben például a kagylók, a pagodakarfiol, a páfrányok, a levelek, a villámlás, a hópelyhek és a vízesések. Azt is kimutatták a vizsgálatok, hogy ha természetes fraktálokat nézegetünk, lemegy a stressznívónk.

Az elektronikus chippel vezértelt bionikus szemek még nem vesznek fel annyi információt, mint a természetes látószervek, s fejlesztésük még messze jár tőle, hogy a fraktálfelismeréssel kelljen megküzdeniük. Pillanatnyilag nem az a problémájuk, hogy egy felhőben meglássanak például egy kutyaalakzatot, hanem az, hogy egyáltalán a felhőt legyen képes azonosítani a szem.

Forrás: popsci.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag