Milyen esetekben segíthet a lézeres szemműtét?

Volt idő, amikor a látásproblémákkal küzdők számára csak egyetlen megoldás létezett: a szemüveg. A technika fejlődésével a szemüvegek mellett megjelentek a kontaktlencsék is, ma pedig már eljutottunk oda, hogy egy néhány perces kezelés segítségével gyakorlatilag vissza is kaphatjuk egykori éles látásunkat.

Manapság a legkorszerűbb látásjavító beavatkozásoknak a lézerrel végzett szemműtétek számítanak. A lézeres szemműtéteknek több fajtája is létezik, a közös bennük, hogy a beavatkozás során egy lézersugár energiáját felhasználva változtatják meg a szem szaruhártyájának fénytörését. Ma már lézeres szemműtéttel a leggyakoribb fénytörési hibákat egyszerűen orvosolni lehet, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás után se szemüveg, se kontaktlencse viselésére nem fogunk szorulni. Nézzük, milyen esetekben segíthet a lézer!

A rövidlátás lézeres kezelése

A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, ám a távolban lévőket nem, mivel a dolgok képe nem a megfelelő helyre, a látóhártyára, hanem a retina elé vetül. A rövidlátás mértékét dioptriában határozzák meg és súlyossága szerint három fő kategóriába sorolható. Enyhe rövidlátásról akkor beszélünk, ha a romlás mértéke legfeljebb mínusz 3 dioptria, mínusz 3 és 6 dioptria között közepes, mínusz 6 dioptria felett pedig erős rövidlátást állapít meg az orvos.

A lézeres szemműtét során úgy változtatják meg a szaruhártya fénytörését, hogy a fénysugarak pontosan a látóhártyára vetüljenek.

Lézeres műtéttel kezelhetők a leggyakoribb fénytörési hibák
Lézeres műtéttel kezelhetők a leggyakoribb fénytörési hibák. Fotó: Getty Images

A távollátás

A távollátásnál a közeli tárgyak homályosak, míg a távoli tárgyak élesen látszanak. Ahhoz, hogy ezt a problémát megértsük, tudni kell, hogy normál esetben az emberi szemgolyó tengelyének hossza 24 milliméter. Ha a szemünk ép fénytörésű és a szemtengelyünk hossza normális, akkor az általunk látott kép is éles lesz. Ha viszont a szemünk törőereje csökkent, vagy a szemgolyónk mérete kisebb az átlagosnál - és így a tengelye rövidebb 24 milliméternél -, akkor távollátók leszünk. Fiatalkorban, mivel a lencse még rugalmas, a szemünk egy ideig korrigálni tudja ezt a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra. Az alkalmazkodás képességének csökkenésével a távollátás 35-45 éves korban eléri azt a mértéket, amikor már a közeli tartomány sem látszik élesnek. Ilyenkor pedig mindenképpen szükség lesz látáskorrekcióra.

A lézeres szemműtéttel ebben az esetben is úgy változtatják meg a szaruhártya fénytörését, hogy a fénysugarak pontosan a látóhártyára vetüljenek.

Az asztigmia lézeres kezelése

Az asztigmiás szem szaruhártyája nem tökéletesen gömb felszínű, hanem az egyik átmérő irányában domborúbb, a másik átmérő irányában pedig kevésbé domború, ennek következményeként, az eltérő görbületű felszínen áthaladó fénysugarak eltérő módon egyesülnek gyűjtővonalakká. Ennek eredményként pedig a látott kép homályosan jelenik meg. Akinek asztigmiás a szeme, nehezen olvassa el a szövegeket, de nehezen látja a finom részleteket is a közeli és a távoli tárgyakon.

A lézeres szemműtét során ebben az esetben is úgy változtatják meg a szaruhártya fénytörését, hogy a fénysugarak pontosan a látóhártyára vetüljenek.

A rövidlátás, távollátás és az asztigmia gyerekeket és felnőtteket egyaránt érinthet, ám azt tudni kell, hogy a lézeres szemműtét elvégzéséhez a páciensnek be kell töltenie a 18. életévét. (Ezt a szabályt azért fontos betartani, mert a szem fénytörése még változhat 18-20 éves korig.)

Öregszeműség

Öregszeműség alatt azt a jelenséget értjük, amikor szemünk alkalmazkodó képessége az öregedési folyamat részeként fokozatosan csökkenni kezd. 40-45 éves korunkban kezdődik el, és először általában csak azt vesszük észre, hogy a délutáni és esti órákban nehezebben tudunk fókuszálni a közeli tárgyakra, alig tudjuk kiolvasni az apróbb betűvel írt szövegeket. Később azonban már nemcsak a nap végén, hanem egész nap ugyanezt tapasztaljuk. Ilyenkor általában olvasószemüveg után nyúlunk, pedig jó, ha tudjuk, hogy erre a problémára is van lézeres megoldás.

Az olvasószemüveg-kezelés során az egyik szemet a távoli és a közepes (monitortávolság), a másikat pedig a közeli és közepes éles látásra korrigálják. Az agy a két különböző képet tökéletesen össze tudja illeszteni. Így a távoli, a közepes és a közeli tárgyak képe is tisztán látható lesz műtét után szemüveg nélkül! Ezt a kezelést 65 éves korig végzik.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: