A bőröregedés így lassítható

A bőröregedés egy természetes jelenség, amelyet bár megakadályozni nem lehet, a folyamat késleltetéséért azonban sokat tehetünk. E téren különösen fontos szerep jut a fényvédelemnek.

A bőrünket érintő nemkívánatos változások nagyjából a húszas éveinktől kezdődnek, amikortól a szervezetben egyre inkább csökken a kollagén és az elasztin termelése, továbbá a menopauza során fellépő ösztrogéncsökkenés is jelentős szerepet játszik a folyamat előrehaladásában.

Összességében elmondható, hogy a bőröregedést belső és külső tényezők egyaránt befolyásolják, azaz a genetikai adottságok mellett a környezeti hatások is felelősek azért, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben látszódik meg rajtunk a kor. A legerősebb hatást a napsugárzás gyakorolja a bőrre, egy korábbi kutatás szerint például a bőröregedési folyamatok mintegy négyötöde írható a napfény számlájára. Mindezek tükrében kevésbé meglepő tehát, hogy az egyik legjobb anti-aging módszert a megfelelő fényvédelem jelenti.

A bőröregedés lassítására a megfelelő fényvédelem az egyik legfontosabb módszer
A bőröregedés lassítására a megfelelő fényvédelem az egyik legfontosabb módszer

A problémát az úgynevezett UV sugárzás okozza, amely nem más, mint a napsugárzás látható fényen kívüli, ultraviola tartománya. Bár a Föld ózonrétege és légköre az UV sugárzás zömét nem engedi át, a bejutó mennyiség még így is gyorsan, percek alatt kárt tehet az emberi bőrben. Az UV sugárzáson belül megkülönböztetünk UVA és UVB sugárzást: előbbi a bőr mélyebb rétegeibe hatolva szabadgyökök képzésével károsítja a DNS-t, míg a leégésért felelős utóbbi a felhámban bombázza a sejtek DNS-ét. A szervezet védekezésül melanint termel, e sötét pigmentek ugyanis az UV sugarak energiáját hővé alakítva lényegében elnyelik a káros sugárzást, miközben egyébként szép barna színt is kölcsönöznek a külsőnknek.

Szervezetünk sugárzással szembeni védekezőképessége persze véges, így a sugárzás erőssége és a napon töltött idő függvényében szükség lehet különböző fényvédő készítmények alkalmazására. Ezek segítségével hatékonyan megelőzhető a korai bőröregedés, nem is beszélve a bőr rosszindulatú elváltozásairól. Az egyes krémek csomagolásán feltüntetett faktorszám (angol rövidítéssel SPF) az UVB sugárzásra vonatkozik. A jelölés azt mutatja, hogy mennyi idővel maradhatunk tovább a napon a termék használata révén, mint nélküle. Csak a példa kedvéért: ha valaki külön védelem nélkül 15 perc alatt leégne, egy 30-as faktorú fényvédővel 30x15 percig, azaz több mint 7 órán át élvezheti gondtalanul a napfényt. Minderre persze számos egyéb tényező kihatással van, érdemes tehát idő közben többször is átkenni magunkat, továbbá szem előtt tartani, hogy az újabb és újabb krémrétegek felvitelével sem hosszabbodik meg a védettség tartama.

Tényleg büntetlenül süttethetjük magunkat délelőtt 11 és délután 15 óra között? Csak az kerülhet bajba, aki leég? Milyen fényvédőt érdemes használni? Melanómával foglalkozó sorozatunkban többek között ezeknek járunk utána bőrgyógyász-onkológus szakértők segítségével. Kattintson!

Nem szabad megfeledkezni az UVA sugárzás elleni védelemről sem, mivel ez is komoly károsító hatással rendelkezik, hiszen szintén felelős a bőröregedésért, zavarokat okozhat az immunrendszerben, ráadásul a bőrrák kialakulásának kockázatát is növeli. Az uniós ajánlások szerint éppen ezért a fényvédő készítmények UVA elleni védelmi szintje legalább az UVB elleni védelem egyharmadát el kell, hogy érje. Ezt a termékek csomagolásán ugyancsak feltüntetik, tehát javasolt vásárlás előtt meggyőződni arról, hogy az általunk kiválasztott krém valóban használható-e az UV sugárzás mindkét típusa ellen. Hasonlóan lényegesen szempont, hogy az összetevők biztosítják-e az adott szer vízállóságát és fotostabilitását. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a krém napfény hatására sem veszít a hatékonyságából.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: