Szondatáplálás: mutatjuk, mikor lehet rá szükség

Számos élethelyzet adódhat, amikor az evés hagyományos módja lehetetlenné válik. Ilyenkor van szükség a szondatáplálásra. Hogy pontosan miről van szó és kik szorulnak rá, arra hívják fel a figyelmet szakemberek a szondatáplálás hetében.

Idén február 7-11. között a Szondatáplálás Hete elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében a figyelem a szondatáplált betegekre irányul. Ez már csak azért is fontos, mert alapvetően keveset tudunk róla, hogy melyek azok az élethelyzetek, amikor szükségessé válhat a szondatáplálás, kik szorulnak rá és mi történik azokkal, akik kikerülnek a kórházi ápolásból.

szondatáplálás
Amikor a táplálkozás hagyományos módja csődöt mond, megoldás lehet a szondatáplálás. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Mit jelent a szondatáplálás?

Szondatáplálásra akkor van szükség, amikor a beteg - pillanatnyi állapota vagy valamilyen betegség miatt - szájon keresztül nem képes annyi ételt magához venni, hogy a szervezete megfelelő mennyiségű energiához, tápanyaghoz és folyadékhoz jusson. Az orvos ilyen esetben egy vékony, puha csövet - szondát - vezet a beteg gyomrába vagy a vékonybelébe, ami lehetővé teszi, hogy ezen keresztül folyékony állagú táplálékhoz jusson.

A szondatáplálás - vagyis táplálásterápia - nem jelent egyet a kórházban töltött hónapokkal. Rengeteg beteg él teljes életet éppen a szondatáplálásnak köszönhetően. "Az otthoni kényelem és a család közelsége nagyban hozzájárulhat a teljes rehabilitációhoz , gyógyuláshoz. A betegek otthonában elvégzett szondatáplálás csökkenti a kórházak leterheltségét, lerövidíti a kórházban töltött napok számát, csökkenti a kórházi szövődményeket és költségeket" - összegezte a módszer előnyeit Sahin Péter, belgyógyász-gasztroenterológus, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) elnöke.

A nagy távolságok és a rohanó életmód miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy idős vagy beteg szeretteikről személyesen gondoskodjanak. Erre nyújthat megoldást az otthoni szakápolás és a házi segítségnyújtás.

Kik szorulhatnak rá?

Számos olyan betegség vagy élethelyzet adódhat, amikor valaki életkortól függetlenül rövidebb-hosszabb ideig szondatáplálásra szorul. Például egy születési rendellenességgel világra jött kisgyermek, egy súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésből felépülő felnőtt vagy egy rákos betegségben szenvedő időskorú. Számukra a táplálásterápia egyaránt létfontosságú lehet. Szakemberek szerint ugyanis az időben megkezdett klinikai táplálás jelentősen javíthatja az orvosi kezelések hatékonyságát, lerövidítheti a lábadozás időszakát és felgyorsíthatja a gyógyulást. A klinikai táplálás az esetek nagy részében ugyanakkor nem korlátozódik az intézeti ellátás időszakára.

Optimális esetben a szondatáplálás már a kórházi kezelés vagy a tervezett műtét előtt megkezdődik, később pedig folytatódik a rehabilitáció időszakában és a beteg otthonában is. Mivel a szakszerűtlen kivitelezés akár komoly szövődményekkel is járhat, a beteget ellátó családtagoknak érdemes a hazatérés előtt segítséget kérniük - például az egyetlen hazai szondatáplálásra szakosodott szervezettől. "Tavaly közel 1600 táplálási problémával küzdő emberen és családjukon tudtunk segíteni" - ismertette Koczó Anita, a több mint 20 éves múlttal és szakmai tapasztalattal bíró Nutricia Otthonápoló Szolgálat vezetője. Az általuk nyújtott táplálásterápiára specializálódott ellátás térítésmentes minden szondatáplált gyermek és felnőtt számára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra