Szondatáplálás: mutatjuk, mikor lehet rá szükség

Számos élethelyzet adódhat, amikor az evés hagyományos módja lehetetlenné válik. Ilyenkor van szükség a szondatáplálásra. Hogy pontosan miről van szó és kik szorulnak rá, arra hívják fel a figyelmet szakemberek a szondatáplálás hetében.

Idén február 7-11. között a Szondatáplálás Hete elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében a figyelem a szondatáplált betegekre irányul. Ez már csak azért is fontos, mert alapvetően keveset tudunk róla, hogy melyek azok az élethelyzetek, amikor szükségessé válhat a szondatáplálás, kik szorulnak rá és mi történik azokkal, akik kikerülnek a kórházi ápolásból.

szondatáplálás
Amikor a táplálkozás hagyományos módja csődöt mond, megoldás lehet a szondatáplálás. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Mit jelent a szondatáplálás?

Szondatáplálásra akkor van szükség, amikor a beteg - pillanatnyi állapota vagy valamilyen betegség miatt - szájon keresztül nem képes annyi ételt magához venni, hogy a szervezete megfelelő mennyiségű energiához, tápanyaghoz és folyadékhoz jusson. Az orvos ilyen esetben egy vékony, puha csövet - szondát - vezet a beteg gyomrába vagy a vékonybelébe, ami lehetővé teszi, hogy ezen keresztül folyékony állagú táplálékhoz jusson.

A szondatáplálás - vagyis táplálásterápia - nem jelent egyet a kórházban töltött hónapokkal. Rengeteg beteg él teljes életet éppen a szondatáplálásnak köszönhetően. "Az otthoni kényelem és a család közelsége nagyban hozzájárulhat a teljes rehabilitációhoz, gyógyuláshoz. A betegek otthonában elvégzett szondatáplálás csökkenti a kórházak leterheltségét, lerövidíti a kórházban töltött napok számát, csökkenti a kórházi szövődményeket és költségeket" - összegezte a módszer előnyeit Sahin Péter, belgyógyász-gasztroenterológus, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) elnöke.

A nagy távolságok és a rohanó életmód miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy idős vagy beteg szeretteikről személyesen gondoskodjanak. Erre nyújthat megoldást az otthoni szakápolás és a házi segítségnyújtás.

Kik szorulhatnak rá?

Számos olyan betegség vagy élethelyzet adódhat, amikor valaki életkortól függetlenül rövidebb-hosszabb ideig szondatáplálásra szorul. Például egy születési rendellenességgel világra jött kisgyermek, egy súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésből felépülő felnőtt vagy egy rákos betegségben szenvedő időskorú. Számukra a táplálásterápia egyaránt létfontosságú lehet. Szakemberek szerint ugyanis az időben megkezdett klinikai táplálás jelentősen javíthatja az orvosi kezelések hatékonyságát, lerövidítheti a lábadozás időszakát és felgyorsíthatja a gyógyulást. A klinikai táplálás az esetek nagy részében ugyanakkor nem korlátozódik az intézeti ellátás időszakára.

Optimális esetben a szondatáplálás már a kórházi kezelés vagy a tervezett műtét előtt megkezdődik, később pedig folytatódik a rehabilitáció időszakában és a beteg otthonában is. Mivel a szakszerűtlen kivitelezés akár komoly szövődményekkel is járhat, a beteget ellátó családtagoknak érdemes a hazatérés előtt segítséget kérniük - például az egyetlen hazai szondatáplálásra szakosodott szervezettől. "Tavaly közel 1600 táplálási problémával küzdő emberen és családjukon tudtunk segíteni" - ismertette Koczó Anita, a több mint 20 éves múlttal és szakmai tapasztalattal bíró Nutricia Otthonápoló Szolgálat vezetője. Az általuk nyújtott táplálásterápiára specializálódott ellátás térítésmentes minden szondatáplált gyermek és felnőtt számára.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció