Mérés, amely kimutatja a várható térdfájdalmat

A legtöbb ember többször is találkozik térdfájással az élete során, hiszen ezt az ízületet gyakran éri komoly, sérülési kockázattal járó terhelés. Olykor minden előjel nélkül következik be a sérülés, jelenik meg a fájdalom. Egy új módszer azonban egyetlen méréssel segít megjósolni, hogy fennáll-e a térdkalácsficam veszélye.

Nyáron sokkal többet mozgunk a jó idő miatt, mint más évszakokban. Ebben a megállapításban már az is benne van, hogy sokan nem igazán felkészültek a mozgásuk mennyiségének és intenzitásának hirtelen növelésére. Futnak, bringára pattannak, fociznak, túráznak vagy másféle sportot űznek, s nem gondolnak rá, hogy az ízületeik nem feltétlenül képesek ellenállni az extra terhelésnek. Ha valakinek genetikai okok, korábbi sérülések vagy más tényezők miatt nem tökéletes például a térde, könnyen szerezhet súlyos sérülést. Ha viszont tisztában lenne a kockázattal, talán óvatosabb volna, s megúszhatna egy több hétig vagy hónapig tartó kellemetlen gyógyulási folyamatot. Egy új módszer közelebb visz ehhez.

térd
A térdkalács elmozdulása elsősorban a nőket és az aktívan sportolókat fenyegeti. Fotó: 123rf

A kutatók arra jöttek rá - írja a Futurity magazin -, hogy miként lehet egy méréssel megjósolni a térdkalács ficamát. A sípcsont felső részén elhelyezkedő dudor és a combcsontba bemélyedő, a térdkalácsnak helyet adó úgynevezett ízületi árok közötti távolság MRI-s mérésével megbízhatóan, alaposan és pontosan diagnosztizálható, illetve előre jelezhető a térdkalács természetes helyéről való elmozdulása. John Vairo, a Penn State egyetem kutatója elmondta, hogy ideális esetben a térdkalács a láb középvonalában helyezkedik el, és nem lóg ki túlságosan balra vagy jobbra. Ha a térdkalács nem a középpontban van, akkor valószínűbb, hogy kiugrik a helyéről.

13 milliméter

Megállapították, hogy akinél az említett távolság eléri a 13 millimétert, nagyobb valószínűséggel szembesül a térdkalács elmozdulásával. A kutatók szerint azonban ez nem jelenti, hogy azonnal kés alá kell feküdni a távolság csökkentése érdekében, hiszen az invazív beavatkozás utáni felépülés jelentős időt kíván. A térdkalács stabilitásával kapcsolatos problémák különösen a nők vagy az aktívan sportolók körében gyakoriak. Ez a rendellenesség nem jelent gondot a hétköznapi életet élő, fizikailag nem aktív emberek számára, de agresszívebb kezelésre - például műtétre - lehet szükség a sportolók esetében. Persze ha baj van a térdkaláccsal, az meglehetősen fájdalmas. Afájdalomelsősorban a térdkalács mögött jelentkezik, különösen a láb erős behajlításakor. Ez pedig gyakran előfordulhat a lépcsőn lefelé tartva, guggoláskor, futáskor vagy ha egyenetlen felületen, terepen járunk. Hasonlóan jellegzetes tünet, ha a fájdalom hosszantartó ülés után jelenik meg. Mivel a térdkalács a láb behajlításkor erőteljesen belenyomódik az ízületi árokba, az kiválthatja a fájdalmat.

Vairo elmondja, hogy míg az orvosok korábban is használták a sípcsontdudor és az ízületi árok távolságát a térdkalács instabilitásának előrejelzésére, a bevált gyakorlatok nem voltak egyértelműek. A leggyakrabban CT-vel készítettek felvételeket, de ezek nem mindig hozták ugyanazokat az eredményeket, mint az MRI. Az új módszerbe azért az MRI alkalmazását illesztették be, mert növelni akarták a mérés megbízhatóságát olyan környezetben, amely inkább megfelel a jelenlegi napi klinikai gyakorlatnak. Ez általában azt jelenti, hogy a mérést egyszer végzik el, gyakran maga a sebész, aki mérlegeli a műtét lehetőségét. Az eljárást különböző gyakorlatú klinikai orvosokkal tesztelték, és kiderült, hogy mindannyian képesek voltak pontos diagnózist készíteni.

Nem mindig egyszerű a gyógyulás

"Egy lépéssel előrébb akartunk jutni, és egy pontos távolságot megadni, amely jó határérték lehet a betegség valószínűségének meghatározására, és észszerűen használható a betegek ellátásában" - mondta Vairo. Végül a kutatók a 13 mm-es távolságot jelölték meg, amely felett a betegeknél fennáll a térdkalácsficam veszélye, hiszen akiknél ennél magasabb értéket mértek kétszer akkora kockázatot viseltek a normál állapotú páciensekhez képest. Az orvosok speciális szabványosított MRI-felvételek készítését is javasolják, amelyekről pontosabban leolvashatók az eredmények. A kutatást pedig azzal folytatják, hogy a térdkalács alakját és az ízület mélységét is rögzítik, s a kombinált adatokkal próbálják tovább finomítani a mérési eredményeket.

A patellaín nagyon fontos szerepet játszik a térdízület stabilizálásában és mozgathatóságában, mivel ez köti össze a térdkalácson (patella) keresztül a négyfejű combizmot a sípcsonttal, így igénybevételnek van kitéve minden egyes térdhajlításnál és -feszítésnél. Részletek!

Amikor a térdkalács ficama nagy terhelés hatására (például sportolás közben) bekövetkezik, a combfeszítő izom belső rostjai elszakadhatnak. Az esetek egy kis részében az ízület felszínéből is kitörhet csontdarab. Aficamsok esetben magától helyreáll, és a térdkalács visszazökken a helyére. Az orvosok még ilyenkor is, ha elegendő a konzervatív beavatkozás, a térdet három-négy hétre nyugalomba helyezhetik, azaz begipszelhetik vagy műanyagsínnel rögzíthetik.

A gyógyulás azonban sokszor nem ilyen egyszerű, kisebb-nagyobb műtétet is kívánhat, hiszen a letört csontot vissza kell helyezni, a térdkalácsot tartó ín tapadásáról is gondoskodni kell. A ficam károsíthatja a porcot, így az ízület működése egyes esetekben már nem lesz tökéletes, ami újabb ficam bekövetkezéséhez is vezethet. Mivel az izmok részben képesek átvenni a térdízület szerepét, a gyógyulás érdekében nagyon fontos a megfelelő gyógytorna, és a térd körüli izmok folyamatos edzése.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)