Koronavírus: így kezelhetők az oltás mellékhatásai

Mivel a koronavírus elleni védőoltások utáni esetleges tünetek, mellékhatások csekélyek ahhoz a pusztításhoz képest, amit a SARS-CoV-2-fertőzés nyomán kialakuló megbetegedés okozhat, nem érdemes megtagadni magunktól a vakcinát.

"Az oltás mellékhatásai százszor jobbak, mint elkapni a COVID-ot. Közelről láttam, mit tesz ez a betegség az emberekkel, és mit tesz a testükkel. Néhány órás vagy akár pár napos tünetek sokkal kellemesebbek" - mondta a USA Today-nek Dr. Michael Daignault, Los Angeles-i sürgősségi orvos. Hozzátette, hogy az oltásra adott reakció valójában jó jel, mert azt jelenti, hogy az illető immunrendszere működik. Mivel sokféle tünet jelentkezhet, érdemes sorra venni őket, hogy lássuk, mit kezdhetünk velük.

COVID-19 oltás
A COVID-19 elleni vakcinák csak kisebb és gyorsan múló mellékhatásokat okoznak. Fotó: Getty Images

Az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom kezelése

Az egyik terület, amely reagálhat az oltásra, a kar, ahova az injekciót kaptuk. A következőket tehetjük:

Fájdalomcsillapítók: az Egészségügyi Világszervezet ugyan ellenzi a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók megelőző alkalmazását, de az oltás utáni fájdalom mérséklésére például paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú gyógyszerek szedhetők. Erről azonban minden esetben érdemes háziorvossal konzultálni, különösen, ha ő adta be az oltást.

Jegelés: A jég köztudottan nagyszerű kezelési mód duzzanatokra, ráadásul a fájdalmat is csökkenti, és nem lép kölcsönhatásba egyetlen beszedett gyógyszerrel sem. Ha elfogyott a jég, akkor a hidegvizes borogatás is megteszi.

Epsom sós fürdő: Az Epsom só, vagy keserűsó közismert hatóanyag (magnézium-szulfát), amelyet akkor érdemes alkalmazni, ha erős, vagy az egész testre kiterjedő fájdalom jelentkezik. Elég két csésze Epsom sót viszonylag meleg vízben feloldani, és körülbelül 20 percre belemerülni, majd hideg zuhanyt venni és ágyba feküdni - tanácsolja Daignault.

Megmozgatni a kart: Az izomfájdalom lokalizált gyulladásból származik. Tehát a kar átmozgatása segíthet, hogy jobban érezzük magunkat.

A COVID-19 elleni vakcina általános tüneteinek kezelése

Az oltás következtében olyan tünetek is megjelenhetnek, mint a láz, a hidegrázás , a fáradtság és a fejfájás. Ezeket is érdemes kezelni.

Pihenés: A felsorolt tünetek mérséklésére a legjobb, ha annyit pihenünk, amennyit csak tudunk. De ezért ne vigyük túlzásba, ne hagyjuk el magunkat! A szokásos napi tevékenységek fenntartása fontos, hogy megőrizhessük kondíciónkat, hogy járvány idején a lehető legjobb legyen szív- és érrendszerünk állapota.

Folyadékbevitel: Ha valaki lázas, akkor több folyadékot veszít a normálisnál, amit pótolni kell . A folyadékbevitel általában javítja a betegek közérzetét.

Könnyű öltözet: Ha a láz miatt egyébként is otthon kell maradnunk, akkor öltözzünk könnyebben a szokásosnál komfortérzetünk fenntartása érdekében.

Mikor kell orvoshoz fordulni az oltás utáni tünetek miatt?

Mivel az oltás utáni tünetek normális esetben nem tarthatnak tovább néhány napnál, így azok, akiknél tartósan fennállnak, vagy különösen súlyosnak érzik valamelyiket, érdemes felhívniuk az orvosukat tanácsért.

Az orvos megkeresése azért is fontos, mert a tünetek lehet, hogy az oltás beadása után jelennek meg, de nem minden esetben a vakcina mellékhatásaként . Azaz egy másik betegséget is jelezhetnek, ami súlyosabb tünetekkel járhat, mint amiket az oltás okozhatna. Például, ha légszomjjal küzdünk, sejthető, hogy az nem az oltás utóhatása.

A CDC (az amerikai járványügyi központ) azt is javasolja , hogy azok is keressék fel orvosukat, akiknél az injekció beadásának helyén megjelenő vörösség vagy fájdalom 24 óra múlva növekszik.

Daignault megjegyezte: az eddigi tapasztalatok alapján az oltás utáni legsúlyosabb mellékhatás általában valamilyen allergiás reakció , amely röviddel az injekció beadása után jelentkezik. Ezért azt tanácsolja a beoltottaknak, hogy az injekció beadása után várjanak körülbelül 15-30 percig, mielőtt haza indulnának. "Ha ezt a rövid időszakot valaki súlyos tünetek nélkül átvészeli, akkor nagyon valószínűtlen, hogy órákkal vagy napokkal később súlyos tünetek jelentkeznének nála" - szögezte le az orvos.

Emlékeztető oltások után

Tudjuk, hogy az oltások többsége kétadagos. Azaz kell egy második injekció is, hogy az immunrendszerünk emlékezzen a SARS-CoV-2 azonosítását lehetővé tévő fehérjékre. Ha például valamelyik mRNS-vakcinából egy oltást kapunk, akkor a hatásosság 50 százalék körüli. Ha megkapjuk a második adagot is, a hatásosság 95 százalékosra nő.

Izraelben több mint kétmillió oltás beadása után összefoglalták a második adag után gyakrabban megfigyelt, nem kívánt, de általában enyhe tüneteket. A mellékhatást mutató esetek 24 százalékában fáradtságot, 20 százalékában fejfájást, 17 százalékában szédülést, 9 százalékában lázat, 5 százalékában izomfájdalmat, 4 százalékában hányingert, és 3,7 százalékában borzongást és hidegrázást figyeltek meg. Részletek!

Hetekig is eltarthat, amíg az ember szervezete immunizálódik az oltás után - állítja a CDC. Mivel a vakcina nem 100 százalékos, és nem is azonnal hatékony, a közegészségügyi intézkedések - például a tömeg elkerülése, a fizikai távolságtartás és a maszk viselése - segítenek csökkenteni a koronavírus bármely törzsével, vagy más légzőszervi megbetegedéseket okozó kórokozókkal való megfertőződés kockázatát.

De még akkor sem adhatjuk fel ezeket a viselkedési szabályokat, ha már megkaptuk az oltásokat, és eltelt elég idő az immunitás felépüléséhez. Akkor nyugodhatunk meg, ha kialakul a nyájimmunitás a társadalomban, de ahhoz nagyon magas arányú átoltottságra van szükség. Ezért a fizikai távolságtartás, a maszkviselés, a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés nem egycsapásra tűnik majd el az életünkből.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: