Koronavírus: "a szennyvíz nem hazudik"

A szennyvízből kimutatott vírusrészek koncentrációjából jó pár érdekesség kiderül. De tényleg megbecsülhető ezek alapján, hogy a koronavírus éppen nyerésre vagy vesztésre áll ellenünk?

A korai előrejelző rendszerek a vírusosfertőző betegségekelleni fellépésben kulcsfontosságúak lehetnek, hiszen időt adnak az intézkedésekre, amelyekkel megakadályozható a kór terjedése. Az időben rendelkezésre álló megbízható információk hasznát a mostani koronavírus-járványban mi magunk is érzékelhettük, hiszen a külföldi események és tapasztalatok alapján idejekorán bevezetett korlátozások segítségével a fertőzések és a súlyos megbetegedések száma tavasszal alacsony maradt.

okosóra
Tömegektől gyűjtenek be fiziológiai adatokat, hogy megbecsüljék a járvány terjedését - Fotó Getty Images

A korlátozásokat azonban sehol a világon nem lehet folyamatosan azon a szinten tartani, amivel a COVID-19 első hullámát sikerült visszaverni.  A víruskitörések korai felismerése érdekében a tudósok új módszerekkel próbálkoznak. Dirk Brockmann, a berlini Humboldt Egyetem biológia professzora a Spiegel magazinnak elmondta, hogy a német járványügyi központtal, a Robert Koch Intézettel (RKI) együttműködve egy olyan korai figyelmeztető rendszert fejlesztenek, amely a megfigyelt emberek fiziológiai adatainak változásaiból következtet a koronavírus megjelenésére az egyes területeken. 

Amikor valaki megfertőződik a koronavírussal, a pulzusa kissé megnő, és az átlagos lépésszáma csökken. A kutatók arra törekszenek, hogy ezeket az adatokat ne az egyének, hanem a nagyobb csoportok esetében értelmezzék: ez felhasználható a víruskitörések azonosítására. Ennek érdekében szó szerint mindenkit meghívtak Németországban, hogy vegyenek részt a projektben. Az RKI Corona-Datenspende alkalmazással az okosórákra és a fitneszkarkötőkre rögzített (pulzusszám és lépésszám) adatok önkéntesen és név nélkül automatikusan áttölthetők az RKI adatbázisába. Az adatokhoz csupán az irányítószám kapcsolódik.

Az applikáció április 7-i premierje előtt csak pár ezer érdeklődőre számítottak, de tévedtek: az informatikai rendszer majdnem összeomlott. Pár nap alatt több mint félmillió ember regisztrált. Az alkalmazást Eric Topol, a kaliforniai La Jolla Scripps Kutatóintézet molekuláris orvoslási részlegének professzora ihlette, amiről a The Lancet orvosi folyóiratban írt cikket. A kezdeti adatvédelmi hibák leküzdése után nyilvánvalóvá vált, hogy az impulzusok kollektív mérése valóban felhasználható korai figyelmeztető rendszerként a vírus elleni küzdelemben

További jelzőrendszerek

Az eddig alkalmazott vizsgálati intézkedések gyakran túl lassúak voltak ahhoz, hogy gyorsan elfojtsák a helyi járványokat. Jelenleg a nálunk is széles körben ismertté vált PCR-tesztre bízzák elsősorban a vírus kimutatását, de az eredmények gyakran csak jóval azután érhetők el, hogy a személy megfertőződött, azaz közben továbbadhatja a betegséget másoknak. Az új koronavírus riasztórendszerek várhatóan javítják a válaszidőt, de egyelőre még kísérleti stádiumban vannak.

Rosalie Pype felelős az egyik új módszer kidolgozásáért. Csapata minden kedden és csütörtökön szennyvízmintákat vesz nyolc belga szennyvíztisztító-telepről. A laboratóriumi analízisek képet adnak a SARS-CoV-2-járvány alakulásáról, mivel a fertőzöttek ürülékében vírusrészecskék találhatók. Ezek nem tekinthetők fertőzőnek, azonban kimutathatók. Hollandiában is voltak hasonló eredmények. Amersfoort városában a kutatók már hat nappal az első pozitív eset hivatalos bejelentése előtt kimutatták a szennyvízben a koronavírus részecskéit, és erről be is számoltak az Environmental&Science Technology Letters című folyóiratban megjelent cikkükben. A szennyvízvizsgálatok július óta már az ország koronavírus-ellenőrzési rendszerének részét képezik, szeptembertől pedig már az ország összes szennyvíztelepét figyelemmel kísérik. Magyarországon is rendszeresen elemzik a szennyvízmintákat, amelyek alapján a járvány terjedéséről előrejelzések adhatók.


A Spiegel idézi Bernd Gawlik, az Európai Unió tudományos projektmenedzserének szavait, miszerint "a szennyvíz nem hazudik". A szakember - aki az unió szennyvízfigyelési rendszerét koordináló irodát is vezeti - elmondta, hogy hamarosan több mint 20 ország 93 szennyvíztesztelő állomásának adatait fogják összesíteni és elemezni. Még mindig számos nyitott kérdés van, és hiányoznak az egységes előírások. A kutatóknak például meg kell találniuk, hogy pontosan hogyan értelmezhetők a mérési eredmények. (Mit tehetnek, ha mondjuk egy felhőszakadás hígítja a szennyvizet.) Gawlik csapata azt tervezi, hogy szeptember végén előzetes jelentést tesz közzé az eddig elért eredményekről.

A szennyvíz tesztelésével kapcsolatban rengeteg tapasztalat gyűlt össze, hiszen a monitorozás már az 1990-es évek óta bevett gyakorlat. Az Európai Unió mellett Ausztrália, Kanada és más országok is a szennyvizet használják kulcsfontosságú elemként a betegség kitörésének korai felderítéséhez. A szennyvíz vizsgálata többek között a kanyaró, a gyermekbénulás, az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok vagy a norovírusok kimutatására is használható, de a kábítószer-maradványokat is felismerhetik belőle.

Globális immunrendszer

Michael Mina elképzelése még ambiciózusabb, mint a kollektív pulzus mérése vagy a szennyvízből való mintavétel. A Harvard Egyetem epidemiológusa egy Globális Immunológiai Obszervatórium (GIO) létrehozását reméli. Célja több millió vérminta szűrése a világ minden tájáról, hogy ezekből antitesteket és a legkülönbözőbb betegségek alapvető markereit mutathassák ki. Mina ötlete az obszervatóriumról nemcsak a COVID-19, hanem más veszélyes kórokozók, például a Zika és a Nyugat-Nílusi-láz vírusai elleni küzdelemben is hasznos lehet. Ami a legfontosabb, hogy a GIO védőfalként szolgálhat a jövőbeni járványok ellen, amelyeket még nem ismerünk. A kutató a GIO-t a meteorológiai megfigyelőrendszerhez hasonlónak képzeli el, amelynek igen finom érzékelőit az emberek immunrendszere szolgáltatná.

Még május végén jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy olyan vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely a koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg a három budapesti szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány más vidéki városban vesznek rendszeresen mintát. Részletek!

Az új védekezési megközelítések a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt, nem pedig a pontosságra. Illetve statisztikákra támaszkodnak az egyedi diagnózisok helyett. A kollektív figyelmeztető szolgálat így egész régiókban a telefonos kapcsolattartás helyébe léphet. De az új riasztórendszerek egyike sem működhet megbízhatóan, ha egymástól elkülönítve nézik őket. Az lesz a nagy dobás, ha a különböző rendszereket összekapcsolják egy hálózatba. A Spiegel szerint, ha a kollektív pulzus, szennyvíz és vér monitorozásából gyűjtött adatokat a hagyományos módszerekkel kombináljuk, akkor úgy működhetnek együtt, mint egy globális immunrendszer. Ez pedig segíthet áthidalni az időbeli szakadékot a szükséges oltások megjelenéséig, amelyek már az egyének immunrendszerét mozgósíthatják. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag