Infografika: a koronavírus ezért veszélyes

A koronavírus-járvány már közel százezer embert fertőzött meg igazoltan, a halottak száma pedig meghaladta a 3200-at. Magyarországon is találtak már fertőzötteket. Infografikánkon a vírussal és az általa okozott betegséggel kapcsolatos összes fontos információt bemutatjuk.

A jelenlegi járvány veszélyességét nem az eddigi halálos pusztítása alapozza meg (hiszen az influenza jelenleg is több áldozatot szed), hanem az ismeretlensége. (A járvány aktuális helyzetéről itt és itt és itt pontos információ található, illetve a hazai helyzet részletei is megismerhetők a kormány e célra indított honlapján.) Ma már tudjuk, hogy a kórokozó közel áll a korábban megismert SARS-vírushoz, ezért a hivatalos neve SARS-CoV-2, amely a COVID-19 nevű súlyos légúti betegséget okozza.

Az eddig felbukkant súlyos betegséget okozó koronavírusok közül ez terjedt el a legjobban a világon, s nem tudható, hogy az idei kitörése csak átmeneti jellegű marad, vagy - amit a tudósok sejtenek - itt marad velünk, és ha kedvezővé válnak terjedéséhez, szaporodásához a körülmények, ismét fertőzni fog. Egyelőre még dolgoznak a betegség megelőzésére szolgáló vakcinán, és keresik a gyógyszereket, amelyek hatásosak lehetnek ellene. Ameddig ki nem fejlesztjük a fegyvereinket, biztonsági szabályokat kell betartanunk. Többek között ezekről is tájékoztat infografikánk.

koronavírus infografika
koronavírus infografika

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső